Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Köves Slomó szerint nincs értelme a sötétségre emlékezni önmagában a sötétségért 

Létrehozva:

Az izraeli nagykövet attól tart, hogy puszta közhellyé válik a holokausztra való emlékezés.

Áder János köztársasági elnök a budavári zsinagógában gyújtott gyertyát szerdán, a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapján. A megemlékezésen Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija arról beszélt:

a „sötétségre emlékezni önmagában a sötétségért” nincs értelme.

Az emlékezés célja a zsidó hagyomány szerint az, hogy „mi is reményt, erőt tudjunk meríteni” belőle – mondta.

Felidézte a váci Meizles főrabbi történetét, akit 1944 tavaszán tisztelői szerettek volna elbújtatni, de ragaszkodott ahhoz, hogy a közösségével maradjon. Így került az auschwitzi táborba, ahol azzal kellett szembesülnie, hogy azok többsége, akikért vállalta, hogy elhurcolják, már nincs életben.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán a közösségi oldalán megosztott videóban azt mondta, Magyarország ma képes megvédeni a magyar zsidóságot, a kormány védi az emberi méltóságot, biztosítja a vallásszabadságot, és

támogatja a magyar zsidóságot kulturális identitásának megőrzésében és megerősítésében.

Gulyás a budapesti Holokauszt Emlékközpont online közvetített rendezvényére küldött videójában azt mondta, hogy a kormány érzékeli a felívelését „az új antiszemitizmusnak”, ez évről évre erősödést mutat Nyugat-Európában. „Aggodalommal figyeljük a vallásszabadságot jogi és adminisztratív eszközökkel korlátozni akaró törekvéseket, és kiállunk azon zsidó közösségek mellett, amelyek a mindennapos fizikai fenyegetés árnyékában élnek” – jelentette ki üzenetében a miniszter.

Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael budapesti nagykövete angol nyelvű videójában úgy vélekedett: 76 évvel a háború vége után aggodalomra ad okot, hogy a megemlékezés esetleg puszta közhellyé válik. Egyesek inkább politikai korrektségből elevenítik fel az eseményeket, és kevésbé törekszenek arra, hogy valóban átérezzék a múlt fájdalmát – hangoztatta.

Ellenzéki pártok az emléknap alkalmából írt közleményeikben, illetve a közösségi médiában többségében azt hangsúlyozták: mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy

hasonló borzalmak még egyszer ne történhessenek meg.

Az ENSZ 2005-ben a holokauszt nemzetközi emléknapjává nyilvánította január 27-ét. Ezen a napon szabadították fel a legnagyobb második világháborús megsemmisítő tábort Auschwitz-Birkenauban. A nácik milliókat gyilkoltak meg koncentrációs táboraikban. Többségük zsidó volt, de áldozataik között ugyanúgy megtalálhatóak romák, fogyatékosok, homoszexuálisok és másként gondolkodók. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink