Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Lengyelország szigorít – velünk szemben is

Létrehozva:

Oltás Sinopharm vakcinával | Fotó: MTI / Illyés Tibor

Csak azok léphetnek karantén nélkül Lengyelország területére, akiket az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinával oltottak. 

A szigorítás nagyban érint minket, magyarokat is, hiszen sem a Szputnyik V, sem a Sinopharm oltóanyaga nem tartozik ezek közé. Ráadásul egyáltalán nem kizárt, hogy Európa más országaiban is sor kerül hasonló szabályozásra.

Keddtől új kormányrendelet szabályozza, ki léphet be Lengyelország területére Csehország vagy Szlovákia felől. A járványhelyzet romlása miatt szigorítottak a szabályokon. Akik nem tudnak felmutatni maximum 48 órás negatív PCR tesztet, eddig sem úszhatták meg a 14 napos izolációt.

Új elem viszont, hogy szombattól a külföldről érkezők csak akkor léphetnek akadálytalanul az országba, ha rendelkeznek olyan igazolással, amely az Európai Unió által is jóváhagyott COVID-19 elleni vakcinák beadásáról szól. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) eddig csak a Pfizer-BioNTech, a Moderna és az AstraZeneca vakcináját engedélyezte – vagyis ha valakit például a Szputnyik V, illetve a Sinopharm oltóanyagával oltottak be, azt Lengyelország nem tekinti beoltottnak, tehát az új rendelet értelmében kéthetes karanténra kényszerül. 

A lengyel kormány a Szlovákiában és Csehországban fennálló, a lengyelországinál súlyosabb járványhelyzetre hivatkozva hozta ezt a döntést. Lengyelország ezzel Európában elsőként mondta ki, hogy csak az EU által jóváhagyott vakcinákat ismeri el.

Az Átlátszó megszólaltatta az európai és magyarországi ügyekben is jártas Mikuláš Peksát, az Európa Parlament kalózpárti képviselőjét. Peksa prognózisa szerint ha létrejön egy, az oltási igazolásokat elismerő európai rendszer, az egészen biztosan csak az EMA által jóváhagyott oltásokat ismeri majd el. A lap fölvetésére, hogy mennyire valószínű, hogy az EU a lengyel kormány szabályozásának szellemében járhat el a jövőben, az Európai Parlament Zöldek frakciójának képviselője úgy válaszolt: ez a forgatókönyv teljesen reális.

„Orbán Viktor magyar miniszterelnök mindenkit feldühített Európában. Tehát már csak azon a tényen kívül is, hogy az Európai Unióban egyedül Magyarországon alkalmazott úgynevezett »nemzeti jóváhagyás« a vakcinák biztonsága szempontjából problémát jelent. De jelen pillanatban senki nem kíváncsi már rá, és nem akarnak különböző engedményeket tenni neki, csak mert a magyar miniszterelnök Oroszországnak való alávetettsége miatt rombolja saját, közös piacán a vakcinákba fektetett bizalmat” – mondta az Átlátszónak Peksa.

Lengyelországban egyébként nem csak a külföldről érkezőknek kell szigorítással szembenézniük: a száj és orr eltakarására szolgáló eszközök körét is korlátozzák szombattól. Már nem elég sálat, arcvédő pajzsot vagy kendőt használni, ehhez mindenképpen társulnia kell szájmaszknak is. A Lengyelország északkeleti részén fekvő Varmi-Mazúriai vajdaságban ezen kívül újra bevezetik a két hete már országszerte feloldott korlátozásokat. Erre azért van szükség, mert a 16 másik lengyel régiónál lényegesen magasabb itt az új fertőzöttek száma.

Újból bezárnak például a sportuszodák, bevásárlóközpontok, kulturális intézmények és a szállodák is. Az oktatás területén is visszalépésre kényszerül a lengyel kormány ebben a régióban: noha januárban visszatérhettek a tantermekbe, az általános iskolák első három osztályába járók mostantól ismét csak távoktatásban tanulhatnak.

PH

Legnépszerűbb cikkeink