Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Pikó András visszavonná Szarka Gábor józsefvárosi kitüntetését, mert szerinte érdemtelenné vált rá 

Létrehozva:

forrás: Pikó András hivatalos Facebook-oldala

Az SZFE-nek otthont adó önkormányzat vezetőjeként úgy érzi, minden rendelkezésre álló eszközzel jeleznie kell, hogy elfogadhatatlannak tartja a rombolást.  

Az egyetemi autonómiáért küzdő hajdani diákként elkeseríti, ami „modellváltás” címén az egyetemekkel történik, ahogy elkeseríti polgármesterként látni, hogy Józsefváros szívéből kitépik azt a Színház-és Filmművészeti Egyetemet, melynek hallgatói bátor tiltakozásukkal példát mutattak az egész országnak – írta a Pikó András Józsefvárosi polgármester a Facebookon.

Szerinte az egyetemek magánalapítványoknak való privatizálása felszámolja a tanszabadságot, megszünteti az egyetemek autonómiáját. 

“A Színház- és Filmművészeti Egyetemnek otthont adó önkormányzatként kötelességünk, hogy minden a rendelkezésünkre álló eszközzel jelezzük, hogy ez a rombolás elfogadhatatlan és Józsefvároshoz méltatlan, ezért előterjesztést nyújtok be a képviselő-testülethez dr. Szarka Gábor „Józsefvárosi Becsületkereszt” kitüntetésének visszavonására, melyet pontosan tíz évvel ezelőtt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem józsefvárosi létrejöttében játszott elévülhetetlen érdemei miatt szavazott meg az akkori képviselőtestület.” – írja a polgármester.

Pikó szerint Szarka kulcsszerepet vállalt az SZFE autonómiájának törvényességi szempontból is megkérdőjelezhető felszámolásában, a tiltakozó hallgatók jogainak korlátozásában és fenyegetésében, majd a Józsefvárosban működő intézmény különböző helyszínekre való széttelepítésében. 

“Ebben a rombolásban elévülhetetlen érdemei miatt, álláspontom szerint, dr. Szarka Gábor a „Józsefvárosi Becsületkereszt” kitüntetésre érdemtelenné vált.” – fogalmaz Pikó.

Az erről szóló határozati javaslatot a járványügyi veszélyhelyzet feloldását követő első rendes ülésén vitatja meg a Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete.

Legnépszerűbb cikkeink