Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Kiemelt hírek

Új hitelkostrukciókról és bétrámogatásról is beszélt Orbán a gazdasági évindítón

Létrehozva:

Nőtt a foglalkoztatottak száma is az országban. 

Decemberben már ugyanannyian dolgoztak, mint a járvány előtt – mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Gazdasági évnyitó című fórumán. A kormányfő ismertette a hitelmoratórium bevezetését és a bértámogatásokat a nehéz helyzetben lévő ágazatoknál. Elmondta továbbá, hogy ezek esetében elengedték a szociális hozzájárulási adót, és felére csökkentették az iparűzési adót, továbbá beruházási támogatásokat adtak. Hangsúlyozta, hogy Magyarországon a foglalkoztatottak száma újra elérte a 4,5 milliót.

A kormány egy új hitelkonstrukció bevezetéséről is döntött a koronavírus-járvány miatt bajba került kis- és középvállalkozásoknak: így ők 10 évre 10 millió forint erejéig kamatmentes kölcsönt vehetnek igénybe, amelyet csak 3 év után kell elkezdeni törleszteni. 

“A beruházási ráta magas szinten tartása alapozza meg a következő évek növekedését” – hangsúlyozta Varga Mihály pénzügyminiszter a fórumom. 

Hozzátette: a járvány idején a magyar gazdaságvédelem elsősorban a beruházási ráta magas szinten tartására koncentrált, arra, hogy magas maradjon a nemzetgazdasági és az állami beruházások aránya is. Jól látható, hogy 2020 első három negyedévében a nemzetgazdasági beruházásokban európai összevetésben a második helyen, míg az állami beruházások arányát tekintve az első helyen volt a magyar gazdaság – mondta. Kijelentette: ebben van jelentős előnye az országnak, és ez alapozza meg a következő évek növekedését. Varga Mihály szerint az idei második negyedév lesz a fordulópont, amikor már kétszámjegyű lesz a gazdasági növekedés.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink