Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Az Egyesült Államok szankciókat vetne ki Phenjanra, hogy hagyják abba a börtönökben zajló kínzást és a kényszermunkát

Létrehozva:

Az ENSZ és az Egyesült Államok is fellépésre szólított fel, Phenjan tagad.

Elterjedt a kínzás és a kényszermunka az észak-koreai börtönökben, a rabokkal szembeni embertelen bánásmód kimerítheti az emberiesség elleni bűncselekmény kategóriáját – figyelmeztetett jelentésében az ENSZ emberi jogi főbiztosának hivatala kedden.

A beszámoló szerint továbbra is vannak az országban politikai foglyokat őrző börtöntáborok, amelyeket a biztonsági erők működtetnek. A jelentés egykori rabokkal készített interjúkra hivatkozva azt írta: a hatóságok súlyos fizikai és pszichés szenvedést okoznak a foglyoknak, és mindezt módszeresen teszik. Az észak-koreai börtönökben bevett szokások közé tartozik az ütlegelés, a kényelmetlen testhelyzetekbe kényszerítés és az éheztetés – írta a főbiztosság.

A beszámoló összhangban áll egy 2014-es ENSZ-vizsgálat eredményével, amelyet Michael Kirby volt ausztrál bíró vezetett. Michelle Bachelet, a világszervezet emberi jogi főbiztosa közleményében felszólította a nemzetközi közösséget, hogy akadályozza meg a további jogsértéseket. A jelentésben arra kérték a Biztonsági Tanácsot, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróságon (ICC) vonja felelősségre Észak-Koreát, vagy hozzon létre egy ideiglenes törvényszéket erre a célra.

A főbiztosság szóvivője, Ravina Samdaszani hangsúlyozta: nem lenne szabad, hogy a nemzetközi emberi jogi konvenciók megsértése mellékes szál legyen az Észak-Koreához fűződő viszonyban. Antony Blinken amerikai külügyminiszter az NBC amerikai hírcsatornának hétfőn azt mondta: további szankciókkal akarnak nyomást gyakorolni Phenjanra a Koreai-félsziget atommentesítése érdekében. A büntetőintézkedések mellett diplomáciai ösztönzők is szóba jöhetnek – árulta el.

Észak-Korea tagadja a politikai fogolytáborok létét, és tavaly júliusban kikelt Nagy-Britannia ellen, amely szankciókkal sújtott két szervezetet, amelyeknek szerinte köze volt a táborokban zajló kényszermunkához, kínzásokhoz és gyilkosságokhoz.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink