Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Összecsaptak a rendőrökkel Varsóban az abortusz szigorítása ellen tüntetők, hat embert őrizetbe vettek

Létrehozva:

Hat embert őrizetbe vettek péntek éjjel a terhességmegszakítás feltételeinek szigorítása ellen tartott újabb lengyelországi tüntetéseken, miután a tiltakozók több helyen összecsaptak a rendfenntartókkal – közölte a rendőrség szombaton.

Két, az összetűzésekben megsebesült rendőrt kórházba kellett szállítani – tette hozzá a rendőrség.

Varsóban és Lengyelország néhány más nagyvárosában péntek este már a harmadik egymást követő napon vonult az utcára több ezer ember, hogy tiltakozzon az abortusz szinte teljes tilalma ellen. Varsóban a tüntetők a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt vezetőjének, Jaroslaw Kaczynskinak a szigorúan őrzött házához vonultak, ott ért véget a megmozdulás péntek éjfél körül.

Lengyelországban szerdán lépett hatályba az az októberi alkotmánybírósági döntés, amely szerint nincs összhangban a lengyel alaptörvénnyel a terhességmegszakítást beteg magzatok esetén megengedő előírás. A döntés kihirdetése óta, a járványhelyzet ellenére is folyamatosak a megmozdulások, kezdetben több százezres tüntetések is zajlottak a lengyel fővárosban.

Az alkotmánybíróság által elvetett előírás annak a három kivételnek volt az egyike, amelynek megléte esetén az 1993 óta Lengyelországban érvényes abortusztörvény engedélyezte a terhességmegszakítást. A művi abortusz mostantól csak akkor lehetséges, ha az anya élete vagy egészsége veszélyben forog, illetve ha a megfogant élet bűncselekmény – nemi erőszak vagy vérfertőzés – következménye. A döntés hatályba lépését megelőző indoklásban az alkotmánybíróság leszögezte: a magzat súlyos sérülésének vagy gyógyíthatatlan betegségének valószínűsítése nem elegendő indok ahhoz, hogy a születése előtt álló embert megfosszák életétől. 

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink