Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

ÁSZ: nagyot léptek előre az önkormányzatok a korrupció elleni védettségben

Létrehozva:

Nagyot léptek előre az önkormányzatok a korrupció elleni védettségben – közölte az összes magyarországi önkormányzatot és hivatalaikat érintő értékelése alapján az Állami Számvevőszék (ÁSZ) pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint a számvevőszék 3197 önkormányzat és 1284 önkormányzati hivatal integritását, korrupció elleni védettségét és a működést meghatározó lényeges szabályozási környezet kialakítását vizsgálta.

Az ÁSZ az önkormányzatok és hivatalaik integritásának állapotát 1-től 5-ig terjedő skálán országosan 4,3-ra értékelte. A számvevőszék értékelésének és tanácsadásának eredményeként 1055 önkormányzatnál a vezetők – polgármesterek, elnökök, jegyzők – már 2020-ban intézkedtek a beszámolókészítés integritást biztosító lényeges feltételeinek megerősítéséért, kiépítéséért. Ezekben az önkormányzatokban javult az integritás, és erősödtek a csalásmentes működés feltételei.

Értékelésben a szervezet további 1329 önkormányzatnál fejlesztési lehetőségre hívta fel a vezetők figyelmét 2021-re vonatkozóan, 202 önkormányzat integritásának kiépítését pedig új, részletes ellenőrzéssel támogatja. A rendszerszintű értékelésről az ÁSZ összesen 21 jelentést készített. Egy országos összegző jelentést, egyet a 66 legnagyobb önkormányzatról és 19 jelentést az egyes megyék településeit érintő értékelések tapasztalatairól és következtetéseiről.

(MTI)

 

Legnépszerűbb cikkeink