Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Még mindig tagad a Kreml Putyin Fekete-tengeri luxus palotájáról 

Létrehozva:

A Kreml szerint nem lenne korrekt elmondani kié a 400 milliárd fonrintot érő luxuspalota.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerint egy vagy több vállalkozó tulajdonát képezi az a Fekete-tenger partján álló palota, amelyet Alekszej Navalnij ellenzéki politikus Vlagyimir Putyin orosz elnök birtokának nevezett. 

“Őket megnevezni nem lenne korrekt a Kreml részéről” – jelentette ki a szóvivő. 

Mint azt Peszkov elmondta, az orosz elnöki hivatalnak nem áll jogában megnevezni a Gelendzsik város közelében található ingatlan közvetlen vagy közvetett tulajdonosait. Az objektum őrzésére, valamint a térségében elrendelt állítólagos légtérzár ügyében feltett kérdések megválaszolását a szóvivő Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) és a Szövetségi Őrszolgálat (FSZO) illetékességébe utalta.

„Más lenne a dolog, ha valóban elnöki rezidenciáról volna szó. De mivel ennek semmi köze sincs sem az elnökhöz, sem az állami rezidenciákhoz” – egyszerűen nem tehetik meg, hogy válaszoljanak a kérdésekre. 

Hozzátette, nincs tudomása róla, hogy Putyin bármikor is felkereste a luxus palotát. Maga Putyin hétfőn azt mondta, hogy az ingatlan nem az ő tulajdona és a rokonainak sincs közük hozzá.

Az érintett város, Gelendzsik polgármesterét is megkeresték a helyi lapok. Alekszej Bogogyisztov a Podjom című internetes kiadványnak úgy nyilatkozott, hogy nincs tisztában az ingatlan státusával és a tulajdonosát sem ismeri, de megígérte, hogy tisztázza, lehet-e a palotában csoportos látogatásokat tenni.

Mint ismert a jelenleg előzetes letartóztatásban lévő Navalnij alapította Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványa (FBK) által január 19-én közzétett, csaknem kétórás dokumentumfilmben azt állított, hogy Putyin egy 100 milliárd rubelt (mintegy 400 milliárd forintot) érő titkos uradalmat építtetett magának a Fekete-tenger partján, Gelendzsik üdülőváros közelében. Az angol feliratos anyagot kedd kora délutánig több mint 91,5 millióan nézték meg a YouTube-on.

MTI/PH

Legnépszerűbb cikkeink