Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

AstraZeneca: hamisak a hírek, hogy a 65 év felettiek esetében nem biztonságos a vakcina

Létrehozva:

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) január 29-én engedélyezheti a vakcinát, de a tárgyalások még zajlanak.

“Hamisak azok a hírek, amelyek szerint az AstraZeneca/Oxford vakcina csak nyolc százalékban hatékony a 65 év felettiek körében” – közölte az AstraZeneca a Deutsche Wellével, reagálva két német lap cikkére. 

A Handelsblatt és a Bild német kormányzati forrásokra hivatkozva arról írt hétfőn, hogy az oltóanyag rendkívül alacsony hatékonysággal védi az időseket a koronavírustól. Az előbbi orgánum nyolc, utóbbi pedig tíz százalékos hatékonyságról számolt be, továbbá megjegyezték: a német kormány várakozásai szerint az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) nem is fogja engedélyezni a 65 év felettiek oltását ezzel a vakcinával. Ez azonban igencsak keresztbehúzná a német oltási tervet, ugyanis az AstraZeneca könnyen szállítható vakcináit elsősorban a nehezen mozgó emberekhez juttatnák el. 

A gyártó válaszlevelében a brit gyógyszerhatóság és egy szintén brit, független szakértői bizottság állásfoglalásait idézte, amelyek támogatták a vakcina használatát idősek körében. A vállalat szóvivője kijelentette: a novemberben publikált klinikai vizsgálatok azt mutatják, a vakcina második dózisának hatására minden idősebb tesztalany szervezete megtermelte a szükséges antitesteket.

A várakozások szerint az EMA január 29-én engedélyezheti a vakcinát, ezután kerülhet forgalomba az Európai Unióban. Azonban már múlt pénteken kiderült, hogy gyártási gondok miatt 60 százalékkal, 31 millió adagra csökkentik az első negyedévre tervezett uniós szállítmányokat. A gyártó és az Európai Bizottság képviselői hétfőn egyeztettek, ami Sztella Kiriakídisz egészségügyi biztos szerint nem volt kielégítő. A tárgyalásokat szerdán folytatják.

(444)

Legnépszerűbb cikkeink