Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

A szakértők nem javasolták, az OGYÉI kiadta az orosz vakcina forgalmazási engedélyét

Létrehozva:

Hiányos adatok, ellentmondásos dokumentumok, elégtelen vizsgálat – ezek voltak a kifogások. Az újságból tudták meg, hogy a Szputnyik megkapta az engedélyt.

Két lap, a Telex és a 444 is azt állítja, a szakértők negatív véleménye ellenére véleménye engedélyezte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet az orosz Szputnyik V-ös vakcina magyarországi forgalmazását.

A 444 szerint múlt kedden volt egy tanácskozás, amin OGYÉI által felkért külsős szakértők vettek részt. A téma az orosz Szputnyik V vakcina engedélyeztetése volt. Ezen a szakértők nem javasolták a vakcina engedélyét, mert

fontos adatok hiányoztak vagy ellentmondások voltak a dokumentumban.

A Telex azt közölte, a kritikák lényege, hogy Kína és Oroszország kihagyta a tesztelés szempontjából kulcsfontosságú harmadik klinikai vizsgálati fázist – amelyben több tízezer alanyon tesztelik az oltást – beelőzve elkezdték széles körben alkalmazni ezeket a készítményeket. Ilyen a nyugati világban elképzelhetetlen lenne. A másik fő kritika, hogy az azóta, menet közben lefolytatott harmadik fázis eredményeit a mai napig nem tették közzé a gyártók – szemben a jóval transzparensebb nyugati gyártókkal –, így nincs mód a vakcinák független értékelésére.

Utóbbi lapot az OGYÉI úgy tájékoztatta, nem tudja megerősíteni a cikk állításait. Ugyanakkor

nem is cáfolta; titoktartási kötelezettségre hivatkozott.

A 444 szerint titoktartási nyilatkozat köti a külsős szakértőket is, még a testület tagjainak a neve sem publikus.

Annak ellenére, hogy a külsős szakértőknek kifogásaik voltak, másnap az Origón megjelent hírből értesültek arról, hogy a Szputnyik megkapta az engedélyt. Ezután több tag is úgy döntött, hogy nem vesz részt a jövőben a tanács munkájában – írta a lap.

Szijjártó Péter a múlt héten pontos menetrendet közölt a vakcina engedélyeztetési folyamatáról, ehhez képest meglepő volt, hogy ennek kellős közepén, már szerdán megkapta az engedélyt a Szputnyik V. Pénteken, Moszkvában a szerződést is aláírták az orosz gyártóval.

Utóbbi egyébként hétfőn azt közölte a saját vakcinájáról, hogy óvatosságra int, és nem ajánlja krónikus betegek számára.

Legnépszerűbb cikkeink