Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Másodállású first lady

Létrehozva:

Hat szenátori és két alelnöki ciklusa alatt is végig férje mellett állt Jill Biden / forrás: MTI/AP/J. Scott Applewhite

Az amerikaiak négy meglehetősen zajos év után hagyományosabb jelenlétet várnának el az új first ladytől. Jill Biden azonban már a hivatala elfoglalása előtt jelezte, hogy ami a munkát illeti, a saját szemléletmódját kívánja érvényesíteni. First lady csak másodállásban lesz.

Jill Biden, aki oktatásirányításból szerzett korábban doktorátust, folytatni fogja az oktatói tevékenységét az Észak-Virginiai Közösségi Főiskolán – írta meg a New York Times a first lady szóvivőjére, Michael LaRosára hivatkozva. Az elnök felesége az Obama-adminisztráció két ciklusa alatt is végig ott dolgozott. Akkor alelnök-feleségként voltak kötelezettségei az amerikai nyilvánosság felé.

A most hatvankilenc éves first lady döntése történelmi jelentőségűnek tekinthető, hiszen

ő lesz az első olyan amerikai elnöki hitves, aki megtartja főállását.

Ennek pedig még akkor is üzenete van, ha ebben a pozícióban deklarált hivatali felelőssége végső soron nincs. A valóságban first ladynek lenni azonban egyáltalán nem egyszerű, hiszen ebben a szerepben meg kell felelni nemcsak az elnöknek, a Fehér Háznak, de az amerikai választók és további párezer újságíró elvárásainak is.

Jill Bident decemberben a Wall Street Journal kolumnistája részéről érte támadás. Az utóbbi időben látványosan Trump-párti lapban megjelent pikírt írás arra szólította fel a leendő first ladyt, hogy felejtse el a doktori címét, és elégedjen meg azzal, hogy a négy évig a világ legjobb állami szolgálati lakásában lakhat. Jill Biden udvariasan, de visszautasította a megjegyzést. A Twitterre válaszul azt írta ki:

„Együtt fogunk felépíteni egy olyan világot, ahol a lányaink teljesítményét ünnepelni fogják, nem pedig lekicsinyelni”.

Mrs. Biden 1977-ben kötött házasságot a mostani elnökkel, több mint négy évvel azt követően, hogy a férfi első felesége és leánya autóbalesetben meghalt. Jill Biden személyes ambícióit félretéve segített felnevelni a férje gyermekeit, hat szenátori és két alelnöki ciklusa alatt is végig mellette állt. A tanácsadók most ugyanezt várják tőle a következő négy évben, ahogy azt is, hogy a Trump-éra alatt keletkezett politikai és társadalmi szakadékokat próbálja meg orvosolni. A first lady mindemellett tevékenyen részt kíván venni a koronavírus elleni kormányzati szintű védekezés kommunikációs feladataiban is – ígérték a Fehér Ház tanácsadói.

Legnépszerűbb cikkeink