Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Nőtt az otthonszülések száma

Létrehozva:

Képünk illusztráció Fotó: MTI/Kallos Bea

A koronavírus-járvány kitörése óta a várandósgondozás és a szülés, valamint az azt követő látogatások körülményei is megváltoztak a kórházakban. Ez és a kismamák járványtól való félelme pedig egyenes utat jelentett az otthonszülések számának növekedéséhez.

Óriási a bizonytalanság tavaly február óta a koronavírus miatt, a kismamák pedig kétségbeesetten próbálnak olyan megoldást találni, amiben testileg és lelkileg is biztonságban lehetnek. A felmérések szerint világszerte megnőtt az otthonszülések száma.

Vass Gabriella, a MindenholJó bábapraxis egyik alapítója azt mondja, már a járvány első szakaszában jóval többen keresték meg őket, akár csak érdeklődés céljából is. „Az első hullámban többen a fertőzésveszély miatt választották az otthonszülést. De szerepet játszott az is, hogy sok kórházban nem engedték, hogy jelen legyen az apa, ha mégis, akkor a szülést követően a látogatási tilalom miatt előfordult, hogy csak napokkal később találkozhatott a babával és az anyával” – mondta a bába. Hozzátette, tavaly szinte pihenni sem volt idejük a sok megkeresés miatt.

„Kevesebben voltak azok, akik teljes mértékben kényszerből döntöttek az otthonszülés mellett. Inkább a bizonytalanok, akik már korábban is kacérkodtak a gondolattal, ők voltak azok, akik végül belevágtak. Nekünk azonban robbanásszerű növekedésnek tűnt, és egyértelműen látszott, hogy február-márciustól nőtt meg az igény.”

 

A számok beszélnek

Vass Gabriella adatokat is hoz: 2020-ban csak az ő bábapraxisukban pontosan 100 otthonszülést kísértek, míg 2019-ben ez a szám 20 százalékkal kevesebb volt. „Nyáron a szokásos szabadságunkat sem tudtuk kivenni, olyan sok előjegyzésünk volt. Sőt, sajnos az is előfordult, hogy valakit vissza kellett utasítanunk, mert nem éreztük már biztonságosnak, hogy elvállaljuk. Ugyan az összes szülést tekintve minimális az otthonszülések száma, de az igény már tényleg nagyobb, mint eddig valaha. Magyarországon egyébként kevesebb, mint 20 olyan bába van, aki érvényes működési engedéllyel otthonszülést kísérhet, ezért szerintem, ha többen lennének, akkor még magasabb lehetne azoknak a száma, akik otthon szülhetnek” – tette hozzá. Praxisuk tavaly kidolgozott egy új várandósgondozó módszert is: a személyes találkozók zömét megtartották, de a csoportos alkalmakat áttették az online térbe.

Vass Gabriella Fotó: MindenholJó Bábapraxis

 

A vírus segített

Lapunknak egy ma már kétgyermekes anyuka is elmesélte, miért döntött úgy, hogy mégsem megy kórházba szülni. „Az első gyermekem születésénél nagyon komoly traumát éltem át” – mondta Eszter, aki négy évvel ezelőtt hozta világra első kislányát. „Néhány perccel azután, hogy megszületett, elvették tőlem, a férjem nem is foghatta meg, pedig nem volt semmi komplikáció. Mikor rákérdeztem, mi történik, azt mondták, a babát meg kell vizsgálni, nem érnek rá, mindjárt visszakapjuk. Végül egy óra múlva hozták vissza Fannit. Akkor azt hittem, ez normális, ma már tudom, hogy nem. Eldöntöttem, hogy ha lesz még gyermekem, másik kórházat keresek. A koronavírus miatt viszont átgondoltam, és már nem volt kérdés, hogy otthon szeretnék-e szülni” – magyarázta a kismama, aki tavaly novemberben hozta világra második kislányát.

Azt már Kata, egy másik, még várandós kismama mesélte el lapunknak, hogy számára sosem volt kérdés, hogy otthon szeretné világra hozni második babáját. „Nekem sokat segített a vírushelyzet, hiszen mindig tetszett volt ez a megoldás. A férjem azonban megkért arra, hogy vegyem figyelembe az ő álláspontját, ugyanis biztonságosabbnak érezte, ha inkább kórházba megyünk. Amikor azonban szigorítani kezdtek a szabályokon, akkor ő vetette fel, hogy ha gondolom és szeretném, hozzam világra itthon a kisfiunkat. Számomra pedig nem volt kérdés” – mondta a kismama, aki már most tudja, ha harmadik gyermekük is megfogan majd, őt is otthon szeretné világra hozni. 

 

Választás kérdése

Az általunk megkérdezett szülész-nőgyógyász szerint az otthonszülés valóban felívelő ágban van, mégsem gondolja, hogy a későbbiekben minden második kismama így szeretné világra hozni a babáját. Mint mondta, ezt a megoldást inkább az választja, akinek eleve szimpatikus volt a gondolat, és a második, harmadik babáját hozza világra. Sokaknak még mindig elképzelhetetlen ez a megoldás.

Advertisement

Legnépszerűbb cikkeink