Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Nem használhatja a Magyarország az AstraZeneca vakcináját

Létrehozva:

Hiába engedélyezte szerdán a OGYÉI a brit gyártó és az Oxfordi Egyetem közös oltóanyagát, nem használhatja, mert ez uniós elbírálás alá esik.

Stefan De Keersmaecker az Európai Bizottság szóvivője pénteken azt mondta, hogy a bizottság és a tagállamok közötti megállapodás szerint azokkal a vakcinagyártókkal, amelyekkel az Európai Bizottság tárgyalásokat folytat, vagy már megegyezett oltóanyagszállításról,

a tagállamok külön nem tárgyalhatnak.

“Ez egy közös projekt, ezért is nagyon fontos, hogy ne legyenek párhuzamos tárgyalások vagy kétoldalú megállapodások az oltásról” – fogalmazott.

De Keersmaecker arról is beszélt, hogy az Európai Bizottságnak nincs tudomása az AstraZeneca vállalat által fejlesztett oltóanyag használatának magyarországi engedélyezéséről sem a magyar hatóságok, sem pedig az ország illetékes egészségügyi hatósága részéről. Mint emlékeztetett, az AstraZeneca oltóanyaga szerepel az uniós vakcinaportfólióban, ezért uniós alkalmazásához az Európai Gyógyszerügynökség pozitív ajánlása szükséges. 

Mindaddig használata Európában nem lehetséges.

A szóvivő arról is beszélt, hogy az Európai Unió oltási stratégiája nem terjed ki az orosz fejlesztésű Szputnyik V vakcinára, ezért annak beszerzéséről a tagállamok szabadon tárgyalhatnak.

Jens Spahn német szövetségi egészségügyi miniszter pénteken Berlinben arról beszélt, január utolsó hetének végén adhat ki az Európai Gyógyszerügynökség forgalmazási engedélyt az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca által gyártott oltóanyagra.

Priti Patel brit belügyminiszter csütörtökön azt mondta, percenként kétszáz embert oltanak be a vakcinával az Egyesült Királyságban, és közelít az

ötmillióhoz azoknak a száma, akik már megkapták az oltóanyag első adagját.

Az Astra először azt állította, 90 százalék fölötti a vakcina hatékonysága, de a tesztek elemzése után kiderült, hogy ha az időseket is oltják vele, azonnal leesik 70 százalékra.

Legnépszerűbb cikkeink