Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Belarusz, Türkmenisztán és Venezuela után Magyarország is vesz az orosz vakcinából

Létrehozva:

Harminc napon belül megérkezhet a Szputnyik V. Összesen 2 millió adagról állapodott meg a kormány.

Oroszország harminc napon belül megkezdi a Covid-19 elleni vakcina első tételének szállítását, emellett politikai megállapodás született arról, hogy a hosszútávú szerződés októberi lejárta után is folytatódik a gázszállítás Magyarországra – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteki moszkvai tárgyalásairól.

A tárcavezető elmondta, hogy Magyarország egymillió ember beoltására alkalmas vakcinamennyiséget vásárol, ami praktikusan kétmillió adagot jelent, hiszen egy embernek két oltást kell kapnia a védettség elérése érdekében. Ezt a mennyiséget az orosz fél három ütemben fogja leszállítani.

„Mostantól kezdve harminc napon belül 300 ezer ember beoltásához szükséges mennyiséget fogunk kapni,

utána újabb 30 napon belül újabb félmillió ember beoltásához szükséges mennyiséget, majd az azt követő harminc napon belül 200 ezer ember beoltásához szükséges mennyiséget, tehát háromszor 30 napos szállítási határidőt vállalt az orosz fél” – mondta.

Az OGYÉI szerda este jelentette be, hogy meggyőzőnek találták a koronavírus elleni orosz Szputnyik V vakcinát, amely már csak a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakvéleményére vár.

Az Szputnyik V-nek egyébként éppen most zajlik a 3-as fázisú emberkísérlete: azaz széles populáció beoltásával vizsgálható, hogy

milyen mellékhatásai vannak, és egyáltalán hatásos-e.

  • Magyarország ebbe a kísérleti fázisba szállt be. Ebben vesz részt Algéria, Argentína, Bolívia, Palesztina, Paraguay, Türkmenisztán és Venezuela.
  • Európából eddig csak Fehéroroszország és Szerbia engedélyezte a vakcina alkalmazását, az Európai Unióból pedig még egyetlen tagállam sem, Magyarországot kivéve.

Szijjártó szerint Magyarországnak az az érdeke, hogy fel tudják gyorsítani az oltást: “ezzel emberi életeket mentünk meg, ezzel munkahelyeket mentünk meg, és ezzel közelebb kerülünk ahhoz, hogy a korlátozó intézkedések megoldását megkezdjük” – hangoztatta a miniszter, aki hozzátette az oltási folyamat nem politikai, hanem szakmai kérdés, Magyarország érdeke pedig ennek felgyorsítása.

A Szputnyik V csapata szerdán egyébként bejelentette, hogy az Európai Gyógyszerügynökséggel (EMA) közösen vizsgálta az orosz védőoltást, és emellett a szer fejlesztését finanszírozó orosz állami befektetési alap (RDIF) a kérelmét is benyújtotta az oltóanyag EU-ban való regisztrálására – adták hírül az orosz oltóanyag Twitter-oldalán. A közlés szerint a vakcina uniós vizsgálatára februárban kerül sor, és mint írják, a január 19-i felülvizsgálat alapján, úgy látják, meg is kapják az engedélyt.

Advertisement

Legnépszerűbb cikkeink