Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Hímek nélkül szaporodtak nőstény sasráják egy új-zélandi akváriumban

Létrehozva:

képünk illusztráció -Forrás: Wikipedia

Csak genetikai vizsgálattal lehet megállapítani, szűznemzés vagy spermiumraktározás áll-e a háttérben. Erre pedig még várni kell.

Egyes biológusok szerint feltehetőleg parthenogenezissel, vagyis szűznemzéssel jöttek világra a ráják utódjai. Ilyenkor a petesejt megtermékenyítés nélkül alakul embrióvá.

A két nőstény az aucklandi SEA Life Kelly Tarlton vízi állatkertben születtek a kis ráják szilveszterkor. Hímek nem éltek velük.

Andrew Christie, az akvárium kurátora azt tartja a legvalószínűbbnek, hogy a ráják szervezetében spermiumok maradtak az utolsó aktusok óta. Úgy véli, ezek a spermiumok az ovulációt várva akár egy-két évig is készen állhatnak a megtermékenyítésre.

„Különösen gyakorinak tűnik az olyan fajoknál, amelyek egyedei elég ritkán találkoznak” – mondta el Adele Dutilloy, az új-zélandi vízi és légköri kutatóközpont (NIWA) halbiológusa.

Az aucklandi akvárium esetében azonban a biológus szerint valószínűbb, hogy a petesejt megtermékenyítés nélkül alakul embrió

Egy sydney-i 11 éves foltos sasrája 2018-ban hozott világra ivadékokat szűznemzéssel, majdnem 10 évig nem találkozott hímmel. (MTI )

Legnépszerűbb cikkeink