Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Keljfeljancsi: Sok pénzt költ az állam oktatásra, csak az összegeket használják fel rosszul

Létrehozva:

Filippov Gáborral és Navracsics Tiborral beszélgetett a 168 óra közösség felületein futó műsorában, a Keljfeljancsiban Fiala János péntek reggel. Előbbivel a hazai oktatás helyzetéről, utóbbival az Európai Unió jövőjéről, Joe Biden hivatalba lépéséről, valamint a Minority Safepack elutasításáról is.

A magyarországi trendek egyáltalán nem biztatóak, és szükség lenne egy kitörési pontra – jelentette ki a műsorban Filippov Gábor. A beszélgetés felütését egy napokban megjelent kutatás adta. A Megatrend Index az európai országok hosszú távú sikerét meghatározó trendeket követi nyomon öt területen: oktatás, digitalizáció, fenntarthatóság, egészségügy, társadalmi kohézió, az Egyensúly Intézet – aminek Filippov a kutatási igazgatója – álláspontja szerint pedig mindebben nem teljesítünk túl jól.

Magyarország, fejtette ki Filippov, az egy tanárra jutó diákok számában nemzetközi viszonylatban is jól áll, de a fiatal tanárok számát tekintve sereghajtók vagyunk az unióban. A politológus szerint ennek az az oka, hogy egyáltalán nem vonzó a pedagógusi pálya, aminek következtében kevesen járnak tanárképzésre, emellett rengeteg a pályaelhagyó is. Filippov szerint azok, akik viszont kitartóan tanulnak és aktív tanítókká válnak, bekerülnek egy olyan rendszerbe, ami visszalöki őket a ‘70-es évekbe. Filippov hangsúlyozta: van egy olyan tévképzet Magyarországon, hogy szakmával könnyebb elhelyezkedni, mint diplomával. Szerinte ez azonban nem igaz, ugyanis hazánkban nincs diplomás munkanélküliség, a szakmunkásképzések azonban rossz minőségűek, az ott végzők nagy számban helyezkednek el betanított munkásként.

A politológus hangsúlyozta: az egész pedagógusi szakma presztízsét, anyagi megbecsülését emelni kell. Az Egyensúly Intézet kutatási igazgatója szerint a magyar állam sok pénzt költ az oktatásra, azonban azokat az összegeket rosszul használják fel. A politológus kijelentette: “Sok egyetem a rendszer ellenében tud magas oktatási szintet biztosítani.”

Navracsics Tibor korábbi EU-s biztos az amerikai választásról szólva elmondta, Trump nem ápolt jó kapcsolatot Európával az elnöksége alatt, nem szerette a multinacionális demokráciát nem volt jó partnerség az EU és az Egyesült Államok között. Biden a beiktatásán kihangsúlyozta: meg fogja javítani az USA kapcsolatait, Navracsics szerint egyes EU-s vezetők azonban már inkább szerelmes leveleket küldenek a frissen beiktatott amerikai elnök számára, mintsem gratulációt.

Szó esett az Európai Unió jövőjéről is. Navracsics szerint nagy probléma, hogy Európa leértékelődik világszinten, ugyanis elöregedő társadalmak képezik részét, összességében pedig az innováció hiánya látszik. Hozzátette: az uniónak sok mindenre nincsen megoldása, ezért a kontinens egy nehéz helyzetben őrlődik. Véleménye szerint a modern évtizedekben Ázsia és a kínai fejlődés lehet meghatározó a világ számára. Hangsúlyozta azonban, hogy a kínai technikai forradalom és folyamatos fejlődés hogyanja nagy kérdés a világ előtt, az adatok ugyanis nem publikusak, azok részleteit nem ismerjük. 

Oroszország globális jelentősége Navracsics szerint folyamatosan csökken, Kelet-Európa azonban továbbra is rendkívül kiszolgáltatott. A korábbi EU-s biztos álláspontja szerint nagy az esély arra, hogy Biden kevésbé figyel majd Európára, ezzel pedig teret enged a putyini Oroszországnak. Kiemelte: az, hogy Biden 79 évesen lett a világ egyik legnagyobb hatalmának vezetője, nem csak az Egyesült Államok, de a világ számára is komoly rizikó. Fiala János Minority Safepackkel kapcsolatos kijelentésével, miszerint az Európai Bizottság annak leszavazásáról szóló döntése egy skandallum, Navracsics Tibor egyetértett, a téma hosszabb kitárgyalását egy későbbi adásra ígérték.

A teljes adás az alábbi linken tekinthető meg.

https://www.youtube.com/watch?v=KULStQh5dxQ

Legnépszerűbb cikkeink