Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Jöhet az orosz vakcina, Szijjártóék aláírták a szerződést az éjjel

Létrehozva:

Forrás: Szijjártó Péter Facebook oldala

Aláírták csütörtök éjjel a szerződést az orosz féllel a Szputynik V vakcina vásárlásáról – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter péntek délelőtt Moszkvában.

Mint Szijjártó ismertette, két és fél hónapja tárgyalnak az orosz az oltóanyagról, ami három ütemben fog érkezni a Szputnyik Magyarországra.

Egyelőre a szerződés részleteiről, illetve a szállításról sem beszélt a külügyminiszter, azt ígérte, még pénteken ezt nyilvánosságra fogják hozni.
Naponta mintegy százan, vagy még annál is többen halnak bele a koronavírusba, és a korlátozó intézkedések napi mintegy tízmilliárd forintos kárt okoznak a gazdaságnak – indokolta Szijjártó a Szputnyik beszerzését. A megoldást szerinte a minél gyorsabban, nagy mennyiségben behozott, biztonságos vakcina jelenti.
Mihail Murasko arról beszélt, hogy a Szputnyik V nagyon jó eredményeket mutat és Oroszországban már elindultak a tömeges oltások.

Az  Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet (OGYÉI) már megadta az ideiglenes engedélyt a Szputnyikra, Szentiványi Mátyás főigazgató azt mondta, szakembereik meggyőzőnek találták azt. A vakcina azon alapul, mint a régi védőoltások, egy legyengített, inaktív vagy hasonló, de ártalmatlan vírussal aktiválják az immunrendszert. A Magyarország területén érvényes használatbavételi engedély hat hónapra szól, és további hat hónappal egyszer meghosszabbítható. Az OGYÉI most a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szakvéleményére vár. Ők várhatóan néhány hét alatt megállapítják, hogy a vakcina valóban megfelel-e a követelményeknek.

Egymillió ember beoltásához elegendő, kétmillió adag koronavírus elleni vakcinát vásárolt Magyarország Oroszországtól – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Moszkvában, amikor talákozott orosz kollégájával, Szergej Lavrovval.

Legnépszerűbb cikkeink