Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Lélekreszelő, de csodálatos Mundruczó új filmje

Létrehozva:

Hosszú évek óta nem készült annyira jó magyar vonatkozású film, mint a Pieces of a Woman. Egyáltalán nem lenne meglepő, ha a velencei siker után áprilisban Oscar-szobrocskával is gazdagodna a stáb.

Január 7-én mutatkozott be a Netflix kínálatában Munduczó Kornél és Wéber Kata – a Fehér Isten és a Jupiter holdja című filmek rendezőjének és írójának Oscar-esélyes filmje, a Pieces of a Woman, ami egy nagyon személyes traumát és egy ezt követő családi drámát mutat be. Az Oscaron a legjobb női főszereplő díjára jó eséllyel pályázó Vanessa Kirby csodálatos alakításával egy olyan anyát formál meg, akinek otthonszülése közben meghal a gyermeke. Ezt követően a családja azt kéri, indítsanak pert a gondatlan bába ellen, ő viszont egyszerűen képtelen továbblépni a történteken.

A producerként többek között Martin Scorsese által is jegyzett filmben feltűnik a Transformers filmekből sokak számára ismert Shia Lebouf is, aki tavalyi drámája, a Honeyboy után a Pieces of a Womannal ismét bizonyította, hogy kiváló színészről beszélhetünk személyében. A két alakítás által komplex, mégis nagyon emberi képet kapunk arról, milyen lehet átélni és feldolgozni egy ehhez hasonló, rettenetes traumát. A film során tabut döntögetni sem fél a rendező, ugyanis a szexuális frusztrációkon keresztül a családi vitákból is szép számmal kapunk a több mint 2 órás utazás során. 

A játékidő nem rövid, ráadásul a könnyfacsaró és gyomorgörcsös jelenteknek hála nem is röppen el könnyen, ami nem mindig kellemes, a befejezést követően azonban égető nyomot hagy maga után, ami által igazán emlékezetes mozivá válik. A Pieces of a Woman egy csodás alakításokkal megtűzdelt lélekreszelő dráma, rendkívüli filmélmény. Szimbolikáját tekintve is nagyon helyén van minden, aminek egyik legjobb ábrázolása egy, a pár számára nagy jelentőséggel bíró híd építési folyamatának bemutatása, ami epizódikusságot ad a cselekménynek. A film aktualitását tekintve is rendkívül jól eltalált darabnak mondható, ugyanis a nők saját testükhöz való elidegeníthetetlen jogának érzése nagyon erősen megmutatkozik a főszereplő Marthában.

A Vanessa Kirby által megszemélyesített karakter egy minden értelemben véve huszonegyedik századi nő, amivel ellentétet mutat a talán túlzottan is hagyománykövető, határokat is áthágni hajlamos családja. A Pieces of a Woman zavarba ejtő részletességgel mutatja be egy trauma feldolgozásának fázisait, a befejezés azonban sokak számára hagyhat maga után ürességet, ugyanis szinte egycsapásra bontakozik ki a végkifejlet. Stílusát tekintve a film kissé hajaz az Adam Sandlerből ismét sztárt csináló, a Csiszolatlan gyémánttal komoly díjakat besöprő Safdie-testvérek munkáira, nem véletlen tehát, hogy egyikük még szerepet is kapott a filmben. Az operatőri munka kiemelkedő volt az egész film során, kiemelten a film első félórájában, a vágás nélküli szüléses jelenetnél. Az pedig tényleg csak hab a tortán, hogy a műben megtalálható egy apró magyar vonatkozás is, a főszereplő édesanyja ugyanis a történet szerint magyar származású. 

A Pieces of a Womannak minden esélye meglehet az Oscar-jelölésre. Vanessa Kirby idén, a 77. Velencei Filmfesztiválon már elnyerte a legjobb női színésznek járó elismerést, reméljük tehát, hogy Mundruczó Kornél filmjével ismét lehet esélye egy nagy elismerésre a magyar idő szerint április 26-án hajnalban megrendezésre kerülő 93. Oscar-gálán.

Lányi Örs

Legnépszerűbb cikkeink