Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Felére csökkent a fertőzöttek száma Izraelben két héttel az első oltás után

Létrehozva:

Izraelben már két héttel a koronavírus elleni Pfizer/BioNTech-vakcina első dózisának beadása után mintegy felére csökkent a fertőzöttség a beoltottaknál – írta a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli hírportál csütörtökön.

Izraelben az egészségügyi minisztérium összegezte az oltási kampányt lebonyolító négy egészségbiztosító pénztár eddigi adatait. Azt figyelték meg, hogy az oltás első adagja után két héttel már kialakult korlátozott szinten az immunitás. Az egyes egészségbiztosítóknál más-más módszerekkel jelentős, 33 százaléktól 60 százalékig ívelő különbségeket mértek az oltott és a nem beoltott emberek megfertőződésében. Az oltottak már ebben a kezdeti szakaszban is jóval kevésbé fertőződtek meg.

„Szerintem lenyűgöző, hogy Izraelben két-három héten belül immunizált emberek százezreinek az adatait gyűjtötte össze” – nyilatkozta a lapnak Cyrille Cohen immunszakértő, az egészségügyi minisztérium védőoltások ügyében életre hívott tanácsadó bizottságának tagja. „Ez segíthet megválaszolni a vakcina első adagjának azonnali védőhatását érintő döntő kérdéseket” – tette hozzá.

Izraelben ezen a héten megkezdték a második dózis tömeges beadását is, és az oltottak nyomon követése hamarosan megválaszolhatja azt a két kulcskérdést, hogy mikortól számítható és meddig tart majd a teljes, a klinikai tesztek alapján 95 százalékosnak ígért védettség. „Izrael bizonyos értelemben olyan lett, mint egy nagyon nagy klinika vizsgálat” – mondta Rivka Abulafia-Lapid, a jeruzsálemi Hadassza kórház virológusa a The Times of Israelnek. 

Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság több embert oltott már be, de egyik sem rendelkezik olyan elektronikus nyilvántartással, mint a négy központosított egészségügyi nonprofit szervezet Izraelben. Ott eddig több mint egymillió, hatvan évesnél idősebb embert oltottak be legalább az első dózissal, ez a szám több mint 120 szorosa a klinikai tesztelés mértékének.

A Pfizer a magas ár mellett cserébe ezen adatok átadásáért biztosítja az ország számára a gyors oltóanyagellátást. Február elejére, a második dózis beadása után Izrael lesz várhatóan az egyetlen ország, ahol az idős lakosság nagy része teljesen be lesz oltva a koronavírus ellen, és ezzel páratlan képet nyújt majd arról, hogy valós, és nem klinikai körülmények között miként hat a vakcina azokra, akiknek a legnagyobb szükségük van rá.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink