Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Az USA nem importál több paradicsomot és gyapotot az ujgur területekről

Létrehozva:

Az Egyesült Államok közölte, hogy leállítja a paradicsom és gyapot importját északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területről, mivel – az amerikai vámügyi és határvédelmi hivatal (CBP) rendelete szerint – fennáll annak gyanúja, hogy kényszermunka során állították elő azokat.

A CBP szerint vizsgálatának keretében bizonyítékokat találtak a kényszermunkára vonatkozóan, egyebek között adósrabszolgaságra, megfélemlítésre és fenyegetésekre, bérvisszatartásra, illetve az említett visszaélések miatti súlyos élet- és munkakörülményekre.

A rendelet értelmében utasítják az amerikai vámszolgálat munkatársait, hogy tartsák vissza az említett termékeket, köztük a ruházatokat, a textíliákat, a paradicsomszállítmányokat, illetve é a paradicsomkonzerveket.

Az amerikai lépést megelőzően Nagy-Britannia a héten közölte, hogy szigorít a modern rabszolgaság elleni törvényein, megbüntetendő azokat a vállalatokat, amelyek valamilyen módon kapcsolatba hozhatók a muszlim kisebbségek elleni jogsértésekkel Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen. „Cselekednünk kell annak érdekében, hogy biztosítsuk: a brit vállalkozások nem részei azoknak az ellátási láncoknak, amelyek a hszincsiangi internálótáborok kapuihoz vezetnek” – mondta Dominic Raab brit külügyminiszter.

Szakértők szerint Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen legalább egymillió ujgurt, kazahot, huit és egyéb kisebbségekhez tartozókat zártak politikai átnevelőtáborokba olyan, látszólag önkényes indokokkal mint az imádkozás vagy külföldre utazás. Kína rendszeresen visszautasította, hogy ilyen jellegű jogsértések történtek Hszincsiangban.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink