Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Lemondhat a holland kormány a családtámogatási botrány miatt

Létrehozva:

Pénteken dönt a holland kormány arról, hogy lemond-e a nagy port kavaró családtámogatási botrány miatt. 

2012-től kezdődően több száz család került súlyos anyagi helyzetbe Hollandiában, miután az adóhatóság csalóként kezelte őket és megvonta tőlük a gyermekgondozási támogatást, és számos esetben több ezer euró visszafizetésére kötelezte az érintetteket. A legtöbb esetben a kettős állampolgársággal rendelkező szülők esetében fordult elő. A nemzeti ombudsman és a holland parlament vizsgálóbizottságra is arra a következtetésre jutott, hogy az adóhatóság megsértette a jogállamiságot, figyelmen kívül hagyta a gyermekjogokat, és több családot lehetetlenített el anyagilag.

Az adóhatóság visszaéléseinek áldozatává vált szülők egy csoportja kedden öt hivatalban lévő és egy volt miniszter ellen indított bírósági kereset, súlyos gondatlansággal és hivatali bűncselekménnyel vádolva őket.

A helyi média nem zárja ki annak a lehetőségét sem, hogy a Mark Rutte vezette koalíciós kormány két hónappal a parlamenti választások előtt bejelentse a lemondását. Az NlTimes napilap értesülései szerint a miniszterelnök pénteken, a Miniszteri Tanács rendes ülésén vitatja meg a kérdést koalíciós partnereivel, mégpedig a botránnyal kapcsolatos jövő keddi parlamenti vita előtt. Amennyiben Rutte valamelyik koalíciós partnerpártja visszavonja támogatását, a kormány akár le is mondhat.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink