Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Saját magának adhat elnöki kegyelmet Donald Trump

Létrehozva:

Még sosem fordult elő ilyen az amerikai történelemben.

Trump kegyelmet adhat magának elnöksége utolsó napjaiban – írja a The New York Times. A lépés az elnöki hatalomgyakorlás egy példátlan helyzetét okozná, az amerikai történelemben ugyanis még nem fordult elő hasonló. Még a jogi szakembereket is megosztja, hogy vajon a bíróság elfogadná-e az elnök saját magának adott kegyelmét, abban viszont egyetértenek, hogy egy ilyen lépés veszélyes precedenst teremtene a későbbi elnökök számára, hiszen így mentesülnének a felelősségre vonás alól.

Az elnökhöz közeli források szerint Trump a választások óta több tanácsadóját is arról kérdezte, milyen jogi és politikai következményekkel járna, ha kegyelmet adna saját magának. Trump meg van győződve arról, hogy ellenfelei eljárásokat indítanak ellene, miután leköszönt az elnöki posztról, ezért kézenfekvő megoldás lehetne a saját magának adott mentesség. A Fehér Ház szóvivője egyelőre nem kommentálta az erről szóló híreket.

Trump korábban fontolgatta, hogy gyerekeinek, és vejének, Jared Kushnernek, valamint ügyvédjének, Rudy Gulianinak is kegyelmet ad. Az elnök amiatt aggódik, hogy a hivatalba lépő Biden-adminisztráció esetleg felülvizsgálhatja ezt a lépést.

Az elnöki kegyelem csak a szövetségi bűncselekmények alól ad mentességet, az állami bűncselekményekre nem vonatkozik. Egyelőre nem tudni, Trump pontosan mennyi és mekkora mértékű bűncselekményeket követett el hivatali ideje során, de 2018-ban a New York-i szövetségi ügyészek azzal vádolták, hogy tiltott kampányfinanszírozásban vett részt. Ügyvédek szerint az elnöki kegyelem úgy lehetne a leghatékonyabb, ha Trump konkrét bűncselekményeket nevezne meg, aminek a következményei alól mentesül, ez viszont politikai karrierjére nézve egy töréspontot jelenthet. Arra viszont mindenképp szolgálhat, hogy megnehezítse a Biden-adminisztráció dolgát abban, hogy Trumpot felelősségre vonják és elítéljék.

Legnépszerűbb cikkeink