Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

A németek vizsgálják, megtörténhet-e a Bundestaggal az, ami a Capitoliummal

Vámosi Ágoston

Létrehozva:

Augusztusban már majdnem sikerült.

Wolfgang Schäuble, a Bundestag elnöke csütörtökön vizsgálatot rendelt el, hogy megelőzze a washingtoni Capitolium előző napi ostromához hasonló eseményeket a berlini Bundestag épületében – írja az MTI. A vizsgálatban részt vesznek a berlini belügyminisztériumi, valamint az illetékes parlamenti tisztségviselők is, és áttekintik, hogy a fővárosi hatóságoknak szükségük lesz-e kiképzésre, illetve műszaki és személyi támogatásra a szövetségi rendőrségtől.

Augusztus 29-én szélsőjobboldali tüntetők százai rohamozták meg a Reichstag lépcsőit egy tüntetés keretében, amelyet a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások ellen tartottak, a rendőrség akkor képes volt visszaverni a tiltakozókat. A törvényhozók kitartottak amellett, hogy a Bundestagnak nyitva kellene maradnia az állampolgárok számára.

„Nem fogjuk a Bundestagot  fellegvárrá változtatni, mert pontosan az a demokrácia ellenségeinek a célja, hogy felszámolják törvényhozásunk nyitottságát” – mondta az Augsburger Allgemeine című újságnak nyilatkozva Claudia Roth, a Bundestag alelnöke.

Az Egyesült Államokban szerdán a hivatalából távozó Donald Trump elnököt támogató tüntetők egy csoportja erőszakkal behatolt a washingtoni törvényhozás épületébe, ahol Joe Biden demokrata párti jelölt elnökválasztási győzelmének hitelesítése folyt. Négyórányi rendbontás után kiszorították a behatolókat, és a hatóságok biztonságosnak nyilvánították az épületet, a kongresszus folytathatta a munkáját, és csütörtökön hitelesítette Biden választási győzelmét.

Legnépszerűbb cikkeink