Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Nagy károkat okozott a múlt heti földrengés Magyarországon is

Létrehozva:

Mindenki karácsonyfája Pécsen. MTI/Sóki Tamás

A biztosítók megtérítik a jogosnak ítélt károkat.

Ezernél is több kárbejelentés érkezett a horvátországi földrengéssel összefüggésben Magyarországon az ünnepek között – írja a Napi.hu az Aegon Biztosító adataira hivatkozva. A biztosító ügyfelei által becsült kárösszeg 234 millió forint.

Az utóbbi évek legsúlyosabb, halálos áldozatokat is követelő földrengése pusztított december utolsó napjaiban Horvátországban, de a földmozgások Magyarországot is érintették. Az Aegon január 5-éig a bejelentések nagy részét feldolgozta, és a jogosnak ítélt kárigényeket folyamatosan téríti a károsultaknak.

A biztosítónak jelentett káresemények nagy része a déli határhoz közeli Baranyából, Somogyból és Zalából érkezett, a városok közül Pécs, illetve a Pécshez viszonylag közel fekvő Kaposvár és Nagyatád következik a sorban. Az Aegon szakértői azt tapasztalták, hogy az említett három megyéből érkezett kárbejelentések nagyobb része megalapozott, és összefüggésbe hozható a földmozgással, ezeket a károkat a biztosító rendezi.

Annak eldöntéséhez, hogy a kárrendezési igény indokolt-e, a hazai biztosítótársaságok a Magyarországi Földrengési Információs Rendszer nyilvánosan elérhető, interaktív adatbázisára támaszkodnak, amelynek alapján kétséget kizáróan beazonosítható, hogy területileg hol jelentkeztek olyan földrengések, amelyek biztosítási eseménynek minősülő károkat okozhattak.

Legnépszerűbb cikkeink