Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Csipkés melltartót és cumivéget is zsákmányolt a vagondézsmáló bűnbanda

Létrehozva:

Forrás: Police.hu

Nyolcvan rendőr három kutyával érkezett közel tucat címre, 11 embert előállítottak egy már folyamatban lévő, vasúti dézsmával összefüggő büntetőügyben. Hegyekben álltak a lopott zsákmánnyal teli dobozok. Adalékként szabálytalan áramvételezést is találtak.

A Ceglédi Rendőrkapitányság munkatársai megdézsmált vagonok ügyében nyomoznak 2019 tavasza óta. Az eljárás eddigi főbb mozzanatai alkalmával négy férfit fogtak el, kettejük ellen több rendbeli, bűnszövetségben elkövetett lopás bűntettének, két társuk ellen lopás vétségének és lopás bűntettének megalapozott gyanúja miatt folyik a nyomozás. A január 4-ei rajtaütés – amelyben 80 rendőr vett részt – e nyomozás része.
A kellően előkészített és összehangolt rajtaütés hozta a várt eredményt, 10 embert Ceglédről, egyet Budapestről állítottak elő, utóbbi címen temérdek lopott holmit is találtak két jármű rakterében. Az előállított két nő és 9 férfi közül hét férfit őrizetbe vettek, a többiek ellen szabadlábon hagyásuk mellett indult eljárás.

A gyanú szerint a banda tagjai 2019. év elejétől álltak rá a ceglédi, az albertirsai vasútállomáson, valamint a ferencvárosi pályaudvaron várakozó tehervagonokra. Feltörték a szerelvényeket, a zsákmányt járművükbe pakolták, később igyekeztek túladni rajta. Az így keresett több millió forintot felélték, bár ennek ellenére egyikük otthonában a kutatást végző rendőrök szabálytalan áramvételezést vettek észre: a padláson – kikerülve a mérőeszközt – krokodilcsipesszel elkerülő vezetéket kötöttek a hálózatra, majd hosszabbítókon keresztül háztartási és fűtő berendezéseket működtettek nagy valószínűséggel hosszabb ideje. A legalább 50 ezer forint kárt okozó lopás miatt külön büntetőeljárás indult.

A most elfogott gyanúsítottak főként közeli ismerősök, de őrizetbe került egy apa és két fia: a 49 éves J. János, a 21 éves ifj. J. János, valamint a 23 éves J. Szebasztián. A családfő, valamint kisebbik fia több rendbeli bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett lopás bűntettével, a báty jelenleg egy rendbeli lopás bűntettével gyanúsítható. Szintén őrizetbe került társaik, a 30 éves F. László, a 28 éves K. Arnold, a 39 éves H. Péter, valamint az 59 éves J. Mátyás jelenleg egy rendbeli lopás bűntettével gyanúsítható.

A banda tagjainak számlájára írható többek között egy 2019. február 27-én késő este, a ceglédi vasútállomáson feltört tehervagon rakománya megdézsmálásának kísérlete – több mint 50 doboz illatszert és hajfestéket tartalmazó dobozt vittek volna el, ha pakolás közben valaki meg nem zavarja őket. Sikerrel ürítettek ki egy vagont azonban 2020. június 3-án Cegléden. Három raklapnyi (1104 darab) súrolószerrel, valamint 80 darab fertőtlenítőszerrel távoztak. Ugyancsak megrakott kisteherautóval menekültek 2020. július 3-án késő délután a ceglédi vasútállomásról, ahol egy feltört kamionból 6 darab, kartondobozba csomagolt kerékpárt loptak. A nyomozás adatai szerint J. Mátyás és ifj. J. János részt vett abban a 2020 májusában a ceglédi állomáson elkövetett bűncselekményben, ahol több százezer forintot érő orvosi kötszereket zsákmányoltak a már korábban, 2020 decemberében elfogott R. Zoltánnal és K. Sándorral.

Szabadlábon hagyása mellett indult eljárás a lopott holmik eladásában jelentős részt vállaló 41 éves H. Andrea ellen bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett lopás bűntettének, illetve egy 48 éves asszony ellen pénzmosás vétségének megalapozott gyanúja miatt, két további előállított férfit folytatólagosan hallgattak ki gyanúsítottként lopás miatt.

Az elkövetők lakásán, tartózkodási helyén tartott, illetve gépjárműveikre kiterjesztett kutatások alkalmával zálogjegyeket, nagy értékű televíziókat, okostelefonokat foglaltak le, de bűnjelraktárba kerültek lopott, még el nem adott termékek is. Többek között 36 doboz tea, 1 doboz (134 darab) csipkés melltartó, egy doboz (41 darab) gyerekpizsama, egy doboz (101 darab) rövid ujjú póló, egy doboz (128 darab) gyerekpóló, egy doboz (95 darab) gyerekrövidnadrág, 17 darab egérpad, 91 doboz (996 darab) cumisüveghez való cumivég, 13 csomag (52 darab) tollasütő, 4 doboz (62 darab) tolltartó, 8 darab új autógumi, valamint 22 doboz (132 darab) arclemosó kendő.

A 11 gyanúsítotti kihallgatáson egyetlen alkalommal, H. Andrea részéről hangzott el érdemi vallomás, a többiek megtagadták a vallomástételt. A további büntetőeljárást a Ceglédi Rendőrkapitányság munkatársai folytatják le, egyben kezdeményezik az őrizetbe vett hét gyanúsított letartóztatását.

Legnépszerűbb cikkeink