Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Nem árulja el az ügyészség, miért nem nyomoztak tovább a Schadl–Völner ügyben

Létrehozva:

Pedig a törvényben meghatározott határidőt figyelembe véve még több mint egy évig nyomozhattak volna a főügyben is.

Nem ad tájékoztatást az ügyészség arról, hogy miért zárták le a Schadl–Völner ügy nyomozását 2022-ben, amikor az ügy bizonyos mellékszálaiban – például abban, amelybe az ominózus, Tóniról, Barbaráról és Ádámról szóló beszélgetést elkülönítették – még mindig nyomoznak. A törvényben meghatározott határidőt figyelembe véve még több mint egy évig nyomozhattak volna a főügyben is – írja a Telex.

Schadl Györgyre és körére 2021 elején bukkantak a nyomozók, Schadlt 2021 novemberében kapták el a Ferihegyen, amikor Dubajba akart volna utazni. Kevesebb mint egy évvel később 2022 októberében lezárták a nyomozást és vádat emeltek ellene, Völner Pál ellen és másik 20 érintett ellen. Időközben azonban elkülönítettek a Schadl–Völner-ügytől több, Schadlhoz kapcsolódó másik ügyet is. Így történt a Schadl György és a magán-mentőszolgálatot irányító Grécs László közötti korrupciós kapcsolattal is, amelyben máig tart a nyomozás.

Nem tudni, hogy a Schadl–Völner ügyben miért kellett olyan hamar lezárni a nyomozást

A Telex megkereste a Központi Nyomozó Főügyészséget, és a következő kérdéseket tette fel:

  • Pontosan mi indokolta, hogy a Schadl–Völner-ügyben már 2022 októberében lezárták a nyomozást, amikor – a törvényben meghatározott 2 éves (+6 hónapos) határidőt figyelembe véve – még több mint egy évig nyomozhattak volna?
  • Mennyire gyakori, hogy ilyen méretű és ilyen horderejű ügyekben ilyen rövid idő alatt lezárják a nyomozást?
  • Önök szerint a nyomozás során felmerülő minden szálat megfelelően fel tudtak fejteni, nem maradt semmilyen gyanú, aminek nem jártak utána?
  • A Központi Nyomozó Főügyészségen vagy a Legfőbb Ügyészségen született meg a döntés arra vonatkozóan, hogy a nyomozást 2022 októberében lezárják?

A Központi Nyomozó Főügyészség ezt válaszolta a lapnak: „A nyilvánosság részére az adott ügyben az ügyészségi tevékenységgel kapcsolatban – az ügyészségi nyomozás esetében – kizárólag a büntetőeljárás megindításával kapcsolatban hozott ügyészi döntésekről, a kényszerintézkedésekre vonatkozó ügyészi indítványokról, a nyomozás során foganatosított eljárási cselekményekről és a vádemelésről adható felvilágosítás. Erre tekintettel kérdéseivel kapcsolatban nem adható tájékoztatás.”

Hozzátették, hogy: „A Fővárosi Nyomozó Ügyészségen korrupciós bűncselekmény feljelentése elmulasztásának bűntette miatt indult büntetőügyben részletesebb tájékoztatást a Központi Nyomozó Főügyészség a nyomozás érdemi befejezését követően ad, ugyanakkor a 2024. március 28-án tartott sajtótájékoztatón elhangzottak továbbra is irányadóak.”

Ez utóbbi arra a nyomozásra vonatkozik, amelyet korrupciós bűncselekmény feljelentése elmulasztásának gyanújával indítottak, miután Magyar Péter nyilvánosságra hozta hangfelvételét, amelyen Varga Judit akkori igazságügyi miniszter azt mondta: Rogánék kihúzatták magukat a Schadl–Völner-ügyből. Ebben az ügyben Varga Juditot tanúként hallgatták ki.

A március 28-i sajtótájékoztatón Fürcht Pál főügyész elismerte, hogy a Schadl–Völner-ügy nyilvánosságra kerülő nyomozati anyagában megjelenő Tóni, Barbara és Ádám azokra vonatkozik, akikre mindenki gondolt, de tagadta, hogy ők kihúzatták volna magukat a nyomozati anyagból, szerinte az ügyészségi iratok „eltüntetése, átírása nemcsak jogi, hanem fizikai képtelenség is”.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

Legnépszerűbb cikkeink