Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

A hatóság vizsgálódik, mégis 5000 forintért foglalható az oltás egy magáncégnél

Létrehozva:

A cég már akkor vett fel előjegyzést a koronavírus elleni vakcinára, amikor olyan még nem is létezett.

Még zajlik a fogyasztóvédelmi hatósági eljárás a Nemzetközi Oltóközpont nevű magáncég ellen, amely már akkor vett fel előjegyzést a koronavírus elleni vakcinára, amikor olyan még nem is létezett – tudta meg a növekedés.hu. A vállalkozás weboldalán jelenleg is 5 ezer forintért árulják „az előfoglalás jogát” – írják.

A Nemzetközi Oltóközpont ötezer forint ellenében lefoglalhatóvá tette a koronavírus elleni védőoltást – írta a portál szeptemberben. A magáncég már akkor azt ígérte, hogy az összeg nem számít bele a vakcina árába, de azt ígérik, visszafizetik, ha máshol korábban hozzájut a delikvens az oltóanyaghoz.

Novemberben jött a hír, hogy a megtévesztő nevű vállalkozás ellen fogyasztóvédelmi vizsgálatot kezdeményezett az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

A hatóság azt ellenőrzi, a vállalkozás a szakmai gondossággal ellentétes, tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot valósít-e meg, illetve, hogy a kínált szolgáltatás mögött ténylegesen teljesíthető-e tartalom.

A növekedés.hu érdeklődésére a szaktárcánál közölték: a vállalkozással szemben Budapest Főváros Kormányhivatala indított fogyasztóvédelmi hatósági eljárást, és ez jelenleg is folyamatban van. A fogyasztóvédelmi határozat kiadása legkorábban 2021 elejére várható.

A cégnél a hatósági vizsgálat ellenére továbbra is előjegyezhető a koronavírus elleni vakcina, ebben az sem zavarta meg őket, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszter kijelentette: az államon kívüli szervezett oltási programokról szóló hírek nem felelnek meg a valóságnak.

Gulyás Gergely ezt a vakcinainfo.gov.hu weboldal elindulása kapcsán közölte, amelyen keresztül bárki regisztrálhat az állam által egyébként ingyenesen biztosított oltásra. 

A Nemzetközi Oltóközpont ugyan saját weboldalán már külön kiemeli, hogy ez nem az állam által üzemeltetett előjegyzési oldal, és át is irányítja az érdeklődőt oda, ezzel együtt továbbra is felkínálja 5 ezer forint ellenében „az előfoglalás jogát”. Hozzáteszik: a vakcina náluk „valószínűleg” fizetős lesz, de amiben többet tudnak nyújtani „az a minőség, a sebesség, és nálunk várhatóan több oltóanyag közül lehet majd választani” – írják.

Az előjegyzés melletti érvként hozzák fel azt is, hogy amennyiben több fajta vakcinához jutnak hozzá, a páciens választhat, melyiket kívánja beadatni, és ha egyiket sem, visszatérítik az előfoglalás díját. Ugyanez történik, ha nem jutnak vakcinához a jövő év végéig, vagy egyéb okból nem tudják beoltani a delikvenst. Szintén visszatérítik a pénzét annak, aki időközben ingyenes oltást kap/vesz igénybe.

A Nemzetközi Oltóközpontnál természetesen nem ingyenes az oltás, az 5 ezer forint csak az előfoglalási díj, nem tartalmazza a vakcina és az oltás költségeit, illetve azt írják, az előfoglalási joggal rendelkező pácienseknek nem számolnak fel első ellátási díjat, ennek az összege 2990 forint lenne. Egy ember továbbra is akár másik kilencet is előjegyeztethet – írják.

Legnépszerűbb cikkeink