Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Magyarország

Lezárulnak a legsürgősebb munkák a szigetszentmiklósi olajszennyezésnél

Létrehozva:

Olajszennyezés a Ráckevei-Soroksári Duna-ágon. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A legsürgősebb munkák lezárulnak Szigetszentmiklóson, a vízügy munkatársai előkészítették az olajszennyezés helyszínét a kármentesítés hosszadalmas folyamatára.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) keddi közleménye szerint tizenegyedik napja “megfeszített tempóban” dolgoznak a szigetszentmiklósi olajszennyezés kárelhárításán budapesti, győri és szolnoki munkatársaik.

A Ráckevei (Soroksári)-Dunán eddig elvégzett munkákról azt közölték, hogy hétfőn 174 940 kilogramm szennyezett növényzetet és iszapot távolítottak el, és emellett 2000 liter olajos vizet szivattyúztak le, valamint 10 ezer litert elszállítottak. Az eddig elszállított veszélyes hulladék mennyisége meghaladja a 600 tonnányit. Mintegy 30 ezer liter olajos vizet vittek el eddig ártalmatlanításra, és további nagyjából 15 ezer liter várja még az elszállítást.

“Bár a káreseménnyel érintett vízfelszín jelentős részét kollégáink letisztították, a következő 10-12 napra még olajfelitató paplanokkal takarják le, hogy az esetleg még felúszó káros anyagokat is el tudják távolítani. Azokon a sekély területeken ugyanis, ahol az olajszennyeződés kiszorította a vizet és közvetlenül érintkezett a mederrel, számolni kell azzal, hogy a későbbiek során a mederanyagban megkötött olaj felszabadul, és visszaszennyezi a környezetét” – olvasható a közleményben.

Hozzátették: ezért továbbra is fenntartják a szennyeződés “lehatárolását”, valamint őrszolgálatot biztosítanak a mederből még feljövő szennyező anyagok lokalizálására és ártalmatlanítására, hogy ne kerüljenek ki az élővízbe.

A vízügy munkatársai emellett megkezdték az egyeztetést az illetékes természetvédelmi szakemberekkel a folytatásról, vagyis az elsődleges kárelhárítást követő kármentesítés lehetséges módjáról – írták.

 

Legnépszerűbb cikkeink