Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Gulyás: Első körben 5500 Pfizer vakcina érkezik Magyarországra 

Létrehozva:

Lesz még a pedagógusoknak tesztelés, kezdődhet itthon is az oltás, nem jöhetnek repülők Magyarországra Nagy-Britanniából – hangzottak el a mai kormányinfón. 

Már a hét végén megérkezik az első szállítmány Magyarországra a Pfizer vakcinájából, összesen 5500 darab. A vakcina a Dél-Pesti Centrumkórházba kerül majd, amikkel a Covid-osztályon dolgozó egészségügyi szakembereket oltják be először – mondta a keddi kormányinfón Gulyás Gergely hozzátéve, hogy az orosz vakcina még nincs engedélyezve Magyarországon. Több gyártóval tárgyal még az állam, az unión kívül kínai és orosz gyártókkal is. Jelentős szállítmány érkezhet Kínából is. Gulyás elmondta, hogy eddig több mint 300 ezren regisztráltak az oltásra, de szeretnék, ha ez a szám tovább nőne. A kormány 17,5 millió adag oltóanyagra kötött szerződést, de most versenyfutás zajlik azért, hogy hova mikor ér el a vakcina.

A pedagógusokkal kapcsolatban a kormányinfón elmondták, hogy a célzott tesztelés már két körben lezajlott, a vártnál kicsit alacsonyabb részvétellel. Január 2-3-án újra lesz önkéntes, ingyenes tesztelése a köznevelésben dolgozóknak ahová online regisztrációval lehet időpontot foglalni december 23- és 30. között.

A miniszter elmondta azt is, hogy a kormány lezárta a légi közlekedést Nagy-Britanniából, éjféltől nem jöhetnek gépek. Az új vírusmutáció veszélyességét nehéz felmérni, ezért indokolt az óvatosság, de biztató, hogy a vakcina úgy tűnik, hatékony ez ellen a mutáció ellen is.

Gulyás elmondta, hogy a hitelmoratóriumot június 30-ig hosszabbították meg, amivel bárki élhet, aki idén március előtt vette fel a hitelét. „Jelenleg 2,6 millió család jogosult erre, és több mint 1,5 millió veszi igénybe, ez a hitelállomány 54 százalékát érinti”- tette hozzá a miniszter.

Az iparűzési adóval kapcsolatban elmondta, hogy mivel jövőre ennek csak a felét kell befizetni, ezért 150 milliárd forint marad a nehéz helyzetben lévő vállalkozásoknál. Hozzátette, hogy az önkormányzatok 2010-ben 460 milliárd forint bevételt szereztek iparűzési adóból, tavaly 800 milliárdot, tehát eleve jelentősen emelkedett az utóbbi években az önkormányzatok bevétele. A 25 ezer főnél kisebb önkormányzatoknál a kompenzáció automatikus lesz, a nagyobb városoknál egyeztetés kérdése lesz.

Gulyás az ellenzéki együttműködésre azt mondta, hogy ez az „elvtelenség koalíciója”.

„Szinte minden tagja a másik ellen jött létre, most mégis szövetséget kötnek. Viccként értékelhető az az ígéret, hogy korrupcióban érintett induló nem lesz. Maga Gyurcsány Ferenc részvétele ennek a bizonyítéka. Egyetlen céljuk van, a hatalom megszerzése. Nincs programjuk, csak a tagadásra szervezik az együttműködést, ennek pedig csak az ország inná meg a levét. A tűz és a víz, a szélsőjobboldal és a szélsőbaloldal kötött szövetséget egymással” – mondta a miniszter.

A rendkívüli jogrendet az Országgyűlés tudja meghosszabbítani, ez most február 7-ig áll fenn. A járványügyi készültség csak az egészségügy készültségi helyzetét jelenti, de ez nem érinti az emberek mindennapi életét – mondta Gulyás.  

 

Legnépszerűbb cikkeink