Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Felmérték a tematikus séták közönségét

Létrehozva:

A kulturális élet új szegmense, a tematikus séták a kultúraszerető, magasan képzett városi, középkorú nők leginkább kedvelt időtöltése – ezt mutatta ki a Magyar Sétaszövetség. 

Budapest titkos kertjei, a vigalmi negyedek egykori helyszínei, titkos nyomozás történelmi helyszíneken – egyre népszerűbbek a fővárosban a tematikus séták, egyre több szervezet foglalkozik a városnézés új formájával – azzal, hogy feltárja a város titkait, felfedezésre váró szépségeit, és a jelen épített öröksége mellett keresi a történelem mélységeit. A Magyar Sétaszövetség most felmérte, milyen közönség jár jellemzően ilyen sétákra. 

A szakmai szövetségtől megtudtuk, hogy országos szinten nagyjából 50 ezer ember jár ilyen felefedezőtúrákr. A felmérés során 1100 résztvevő válaszaiból a következők derültek ki:

A városi tematikus séták közönsége jellemzően női, csak minden ötödik sétáló férfi. Átlagéletkoruk 51 év, 86 százalékuk diplomás vagy doktori címe van. A felmérésben résztvevő sétáltató cégek jellemzően budapestiek (Hosszúlépés. Járunk?, illetve ImagineBudapest), így nem meglepő, hogy a sétaközönség 90 százaléka budapesti vagy az agglomerációban él. Aktív kultúrafogyasztók, rendszeres színház-, múzeum-, mozi- és koncertlátogatók. Átlagosan havi 10 ezer forintot fordítottak kultúrára 2019-ben, idén ennél is többet akartak, de nem tudták a sok lezárás és korlátozás miatt.

A járványkörülmények között is a városi sétákat tartják a legbiztonságosabb programnak – a javarészt nyílt levegőn tartott eseményeken lehet maszkot hordani, távolságot tartani. Ezért is várják, hogy újrainduljanak a jelenleg nem megtartható programok – 98,7 százalékuk nyilatkozott így. 78 százalékuk biztonságban érzi magát séta közben, és a válaszadók fele már adott karácsonyra ilyen programra beváltható ajándékutalványt. Ezért a sétacégek is úgy tervezik, hogy amint lehetséges lesz, újraindítják programjaikat. 

Elmondható, hogy aki tematikus sétákra jár, az amúgy is szeret járkálni, és 2020-ban a legjobban a tisztuló városi levegőnek örültek, és a megkérdezettek fele többet is sétált a szokásosnál az év során – leginkább a Margitszigetre, a Várnegyedbe, a Gellérthegyre, de sokan megtartanák a pesti alsó rakpart lezárását is. 

Dercsényi Dávid

 

Legnépszerűbb cikkeink