Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Mérföldkő az izraeli Vaskupola rendszer megvásárlása

Létrehozva:

A világ legjobb radarrendszerét veszi meg Magyarország Izraeltől, mondta el a Neokohnnak Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő.

Pár napos a hír, hogy Magyarország is megveszi az izraeli Vaskupola légvédelmi radarrendszert. A Neokohn most Tálas Péter biztonságpolitikai szakértővel körbejárta a radarrendszer kérdését. Egyre több ország vásárolja meg, mert Tálas szerint ez a legjobb radarrendszer a világon. Olyan célpontokat is federít, mint a drónok, alacsonyan szálló helikopterek, ballisztikus rakéták amelyek egyre fontosabbak a mai légi hadműveletekben. Magyarországon leváltja az orosz technológiát, és jobban össze tudja hangolni a légvédelmét a NATO-szövetségesekkel. Hatékonysága minimum 60 százalékos, ami jónak mondható. A Vaskupola más elven működik, mint a többi radarrendszer, kis teljesítményű adókból felépített rács forgatásával oldják meg a légtér figyelését. 

A beszerzéssel valószínűleg a magyar hadiipar is nyer, létrejönnek valószínűleg további együttműködések, és ez a magyar hadiipar felélesztését is jelenti. A több tízmilliárdos árról azt mondja Tálas, egy ilyen rendszer 30 évig is működik, vagy még tovább, ha jól tartják karban és fejlesztik. 

Tálas kitekintve úgy látja, 2021-ben már inkább a hibrid, a kiberhadviselés lesz a fő fenyegetés akár ránk nézvést is, illetve a klímaváltozás. A migráció és terrorizmus kevésbé lesz fenyegető, a magyar társadalom ilyen irányú félelmeiben „nagyon erősen benne van a közbeszéd és a média torzító hatása”. Ehhez kapcsolódik, hogy úgy látja, ha már a „digitális bennszülöttek”, vagyis azok lesznek egyre meghatározóbb helyzetben, akik beleszülettek a digitális kultúrába, ők máshogy fognak állni az álhírekhez, dezinformációhoz is, és egy kevésbé provinciális társadalomban fognak élni.

Legnépszerűbb cikkeink