Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Csúszkáló szemeszter

Létrehozva:

A diákság csak lex SZFE-nek hívja azt a novemberi kormányrendeletet, amely lehetővé teszi a felsőoktatási intézmények fenntartóinak, hogy rendkívüli helyzetben érvénytelenítsék a félévet.

Az egyetem vezetése új tantervi rendet készített: a hallgatók az őszi szemeszterében elmaradt tanegységeket utólag pótolhatják, február elején.

A Színház-és Filmművészeti Egyetem (SZFE) vezetősége vasárnap közleményt adott ki az egyetem honlapján, mely szerint értesítették a hallgatókat a tanév rendjének módosításáról, a vizsgák, valamit az első félévben felvett órák november 27. és december 12. közé eső részének pótlási lehetőségéről. Felkerestük a hallgatókat, akik elmondták, bár a közleményben az áll, a vezetőség a tanulók és a tanárok érdekében hozta meg a döntést, ők nem békülési szándékként értelmezik a lépést. „Ez nem olajág. A vezetőségnek nem volt más választása, mint november 27-ig elismerni a szemesztert, ugyanis a bírósági beadványunknak, amit októberben a félévünk felfüggesztése ellen nyújtottunk be, halasztó hatálya van, tehát amíg nem döntöttek, nyugodtan tanulhattunk. November 26-án változott a helyzet. Új eszközt kaptak a kezükbe. Aznap jött ki a lex SZFE, az a kormányrendelet, ami megfoszt minket, és minden egyetemi hallgatót a halasztó hatálytól, a vezetőséget pedig felhatalmazza az érvénytelenítésre. Ők pedig élnek ezzel a lehetőséggel. Egyébként bár azt írták, senkit nem tájékoztattak külön” – mondta az egyik diák. 

A vezetés azt írja a közleményben, a tanév rendjének módosítása lehetővé teszi a hallgatók számára az őszi szemeszterben elmaradt tanegységek utólagos teljesítését. Emiatt viszont csúszik a tavaszi szemeszter. 

Nonszensz, hogy változik a tanév rendje. Mi végig tanultunk.

Hétfőn elkezdődött a vizsgaidőszak, ez január végéig tart, februárban pedig kezdődik az új félév. Az ő elképzeléseik szerint február elején egy kéthetes pótlási időszak lesz, utána egy vizsgaidőszak, és csak március végén kezdődik az új szemeszter. Mire fel? A lex SZFE-vel azt sikerült elérni, hogy a vezetőség a saját megítélése szerint hozzon önkényes döntést, mi elveszítjük a decembert és a januárt, pedig keményen dolgoztunk és tanultunk” – mondta az egyik hallgató, aki nem lát esélyt rá, hogy a vezetőség által diktált rendhez alkalmazkodnak a következő félévben. 

A tanulók igazságtalannak tartják a rendeletet: „Ez ellentétes a felősoktatási törvénnyel, ezért megtámadtuk a bíróságon” – nyilatkozták a diákok, akik külön dokumentálják a tanórákat és a vizsgákat, így igyekeznek bizonyítani, hogy a blokád és a járvány ellenére is folyik az oktatás: „Ez egy eszköz a kezünkben. A vezetőség viszont november elején elvette tőlünk a Neptun-hozzáféréseket. Ezért hivatalos formában már nem tudjuk folytatni a dokumentálást. Pedig főleg most lenne fontos, kezdődik a vizsgaidőszak. A tanárok ezen a felületen írják ki a vizsgákat és rögzítik az eredményeinket. Még bírósági döntés is született arról, hogy vissza kell adniuk a hozzáféréseket, de ez eddig nem történt meg. Nem baj, megoldjuk” – mondta lapunknaķ egy diák, aki szerint nem igaz, hogy oktatói együttműködéssel történt volna a tanév rendjének változása, ellentétben a vezetőség állításával.

Cserdi Dóra

 

Legnépszerűbb cikkeink