Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Kiemelt hírek

Sokesélyes világbajnokság

Létrehozva:

Koronavírus ide, koronavírus oda, a profi darts legjelentősebb eseményén – amit december 15. és január 3. között rendeznek a megszokott helyszínen, a londoni Alexandra Palace-ban – biztosan lesznek nézők. Persze, az idei világbajnokság más lesz, mint eddig.

Ugye mindenki látta már, ahogy egy óriási kocsmára hasonlító csarnokban különböző jelmezekbe öltözött nézők söröznek és ombolnak, miközben a színpadon profi dartsversenyzők játszanak egymás ellen. Igazi sztárok ők, akiket a profi boksz bevonulási ceremóniájához hasonlóan mutatnak be, és szólítanak a mérkőzésekre. Nos, a darts talán épp azért olyan népszerű sport, mert azt gondolhatjuk, hogy bárki elkezdheti és bárki lehet sikeres benne, de persze azért ez ennél sokkal bonyolultabb.

Nem tudni, igaz-e vagy sem, de a legenda szerint néhány száz évvel ezelőtt egy átfázott angol íjász elhatározta, hogy kellemesebb módot választ a gyakorlásra a téli hónapokban. Letette íját, levágott a nyílvesszőjéből és elvonult a közeli pub kellemes melegébe és kényelmébe, ahol ügyességét úgy gyakorolta, hogy a lerövidített nyílvesszőket a falra akasztott farönkszeletbe dobta. Mellé állt egy másik íjász, aki megpróbált az előzőnél jobb eredményt elérni és ezzel megszületett a vetélkedés, amiből először kocsmai játék, azután versenysport lett.

Az viszont egyáltalán nem véletlen, hogy a sportág világbajnokságát Angliában rendezik, hiszen maga a játék angol eredetű. A ma érvényes szabályzatok alapját képező versenyszisztémát első alkalommal Nagy-Britanniában dolgozták ki a XIX. század végén. Ekkor alakultak az első szervezetek és klubok is. 1896-ban született meg a dartstábla ma legismertebb formája, amikor Brian Gamlin egy meghatározott sorrend szerint helyezett el 20 számot a táblán.

Az első brit nemzeti szövetség 1924-ben jött létre, 1928-tól egészen az ötvenes évekig a legjelentősebb darts-verseny a Londoni Sunday által szponzorált News of World volt. A hetvenes években aztán robbánasszerű fejlődés történt, köszönhetően annak, hogy 1973-ban Oliver A. Croft vezetésével alakult brit nemzeti szövetség, a British Darts Organization (BDO) a televízió nyilvánossága elé vihette a dartsot. 1978-ban ők rendezték meg az első darts-világbajnokságot, melyet a walesi Leighton Rees nyert meg. Ezek után egyre-másra alakultak a nemzeti szövetségek, 1976-ban pedig megalakult a nemzetközi szervezet, a World Darts Federation (WDF), később pedig a BDO-val elégedetlen profi játékosok létrehozták a Professional Darts Corporation (PDC) nevű üzleti vállalkozást, amely minden év decemberében megrendezi a maga világbajnokságát, amit óriási népszerűség és érdeklődés kísér. 

A jelenlegi járványhelyzet természetesen azért befolyásolja az előttünk álló versenyt.

„A szövetség szigorú szabályokat hozott: naponta maximum 1000 nézőt engedhetnek be az egyébként 10 ezer fő befogadására alkalmas Alexandra Palace-ba” – mondta a Pesti Hírlapnak Ziengenhám Medárd, a magyar steel szakág és az utánpótlás-válogatott szövetségi kapitánya, a televíziós közvetítés szakkomentátora. – „Most úgy néz ki, hogy bár a szurkolók viselhetnek majd jelmezeket, és szurkolni is lehet majd, de mindenkinek az asztalánál kell maradnia. Szerintem ezt talán két napig lehet tartani. Az is nagy kérdés, hogy milyen most a hangulat Londonban, ahol már megkezdődtek az oltások.

Ziengenhám azt is elárulta, sokkal kiegyensúlyozottabb világbajnokságot vár, mint amilyen az elmúlt években volt.
„Ennek több oka is van. A játékosokra szigorú szabályok vonatkoznak. Vannak, akik a burborékban maradnak, azaz csak a szállodai szobában és a verseny helyszínén tartózkodnak majd, ám nem tudni, ez mennyire viseli majd meg őket. Lesznek, akik elhagyják a buborékot és hazamennek karácsonyra, de a visszatéréskor újra teszteltetni kell, persze saját költségen. A teszt pedig két napot vesz igénybe. A másik, hogy bár az indulók között számos olyan játékos van, aki már hozzászokott a hangulathoz, az elmúlt időszak azt mutatta, hogy a kicsit zártabb, kevés nézővel rendezett versenyek a hátrább rangsorolt játékosoknak kedveztek”. 

A szakember biztos abban, hogy az idei világbajnokságon is remek versenyzőket és nagyszerű mérkőzéseket láthatunk. Ott lesz Londonban a világelső holland Michael van Gerwen, a címvédő „nagy öreg”, Peter Wright, a kétszeres világbajnok Gary Anderson vagy a hazaiak egyik nagy kedvence, Michael Smith. Hiányozni fog viszont az ötszörös világbajnok Raymond van Barneveld, aki egy évvel ezelőtt visszavonult. 

„Persze az indulók között vannak, akik kiemelkednek, de érdekesség, hogy a nagy ászok idei teljesítménye kissé elmarad a megszokottól. Megjósolni is lehetetlen, ki lesz a világbajnok, szerintem erre legalább húsz játékosnak van esélye. Sok minden függ majd a sorsolástól, és attól, ki hogyan alkalmazkodik a megváltozott körülményekhez.”

501-ről kell lemenni nullára

A számos darts-változat közül a világbajnokságon a dupla kiszállós 501-et játsszák. A játék célja a versenyszabályban meghatározott számú leget (játékot) nyerni. Minden leg 501 pontról indul és a játékos által körönként dobott pontszámot mindig levonják az összpontszámából. Aki először éri el a 0 pontot úgy, hogy az utolsó dobás dupla szektort talál (ez a tábla külső köre), megnyerte a leget. A játékosok felváltva dobnak körönként 3-3 nyilat. A dobás értékét a nyíl által eltalált szektor száma adja meg. A dartsban legeket és szetteket kell nyerni. A legtöbb versenyen egy nyert leg automatikusan egy megnyert szettnek számít, a világbajnokságokon viszont három leg után nyer a versenyző egy szettet. Az előre meghatározott számú szettet nyerő játékos nyeri a mérkőzést.

Fehér György

 

 

 

 

 

Legnépszerűbb cikkeink