Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

A Fidesz még nem keres másik uniós frakciót

Létrehozva:

Ha az Európai Néppárt frakciója napirendre tűzi a Deutsch Tamás kizárását, és meg is szavazzák, akkor „mennek mindannyian” vele a fideszes képviselők.

Ez szerdán eldől, és ha a Fidesz kiválik a legnagyobb európai parlamenti frakcióból, akkor a párt az Európai Konzervatívok és Reformerek csoportjába léphet át. Megkérdeztük, kereste-e már őket a Fidesz.

Korábban a Fidesz az Európai Néppártból (EPP) való kilépés kérdésére rendre azt válaszolta, hogy továbbra is az EPP-n belül képzeli el a jövőjét, sőt az is elhangzott, hogy a Fidesz kilépése az EPP végének a kezdete lenne. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta a legutóbbi Kormányinfón: a Fidesz az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) képviselőcsoportjában találhatja meg új otthonát. A kilépés azért is aktuális, mert szerdán szavazhatnak Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő EPP-tagságáról, sőt a német szárny az egész Fideszt kizárná. Tagságukat egyébként 2019 márciusában maguk függesztették fel, ami azt jelenti, hogy nem vehetnek részt a frakcióüléseken, de az EP-ben szavazhatnak.

A Pesti Hírlap információi szerint a Fidesz még nem kereste meg az ECR-t egy esetleges csatlakozás szándékával, ezt a frakció szóvivője, Michael Strauss tudatta lapunkkal. „Ezen a ponton nincs értelme azon spekulálni, hogy elfogadnánk-e a jelentkezést, ahogy azon is, hogy a Fidesz és az ECR értékei összeegyeztethetők-e. És bármilyen EP-képviselő vagy párt jelentené be csatlakozási szándékát az ECR-hez, tekintet nélkül arra, hogy melyik más frakcióból jött, tüzetes vizsgálaton fog keresztülmenni, amit az egész ECR döntése követ majd” – árulta el a csatlakozás technikai részleteit is Strauss. Érdekes és beszédes adat: egy 2020 elején született kimutatás szerint a legutóbbi európai választások óta

A Fidesz többször szavazott  az ECR-rel, mint saját frakciójával, az EPP-vel.

De mit érdemes tudni az az Európai Konzervatívok és Reformerek frakciójáról? 2009-ben alakultak, olyan értékeik vannak, mint a decentralizáció, a fair és szabad kereskedelem és a biztonságos Európa. Sokszor hangoztatják, hogy az EU-nak tisztelnie kell polgárainak akaratát, felelősen kell költenie az adófizetők pénzét és el kell ismernie a nemzeti kormányok szuverenitását. Az ECR másik önmeghatározása, hogy „eurorealisták”, amely szerint elítélik a nagyobb föderációt éppúgy, mint az EU-ellenességet. „A szorosabb integráció ára hatalmas. Elpusztítják az európai civilizáció alapjait, az európai nemzeteket, a családot és a személyes szabadságunkat” – ez pedig az ECR Twitteréről származó idézet. Az EU szerintük most túl centralizált, túl „ambiciózus”, és a közönséges polgároknak elérhetetlen. Abban sem hisznek, hogy a nagyobb integráció több problémán tudna hatékonyabban segíteni, valamint elutasítják annak lehetőségét, hogy a problémáinkra különböző megoldások, utak adhatnak megoldást egyéni és társadalmi szinten. Értékeiket 2013-ban fektették le a Prágai deklarációban – ennek részletei a mai Fidesz alapvetéseivel nagyban korrelálnak. A sok lengyel taggal rendelkező ECR-frakcióban volt Orbán egyik legnagyobb regionális harcostársa, Andrzej Duda jelenlegi lengyel elnök is, egészen addig, amíg elnökké nem választották.

A magát jobbközépként pozicionáló ECR 15 államból 62 tagot tudhat magáénak, ezzel a hatodik legnagyobb frakció az EP-ben – ide átkerülni a legnagyobb frakcióból elég nagy presztizsveszteség lenne a Fidesz számára. „Talán ezért is látogatott meg Szijjártó Péter kifejezetten szélsőséges politikusokat egy nap alatt, hogy őket is megával vihesse. A Fidesz 12 képviselőjével és a 2 finn, valamint 1-1 dán és holland képviselővel 78 fősre duzzadó ECR így az Identitás és Demokrácia (ID) nevű frakció helyét átvéve az EP negyedik legnagyobb frakciója lehet” – írta a Pesti Hírlap kérdésére válaszolva Jávor Benedek. 

Kerestük a Fideszt, külön Deutsch Tamást is, több csatornán, de nem reagáltak lapunk kérdéseire.

Dercsényi Dávid

 

Legnépszerűbb cikkeink