Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Karácsonyig enyhítenek a korlátozáson Szlovéniában

Létrehozva:

Akik letöltik a Covid-alkalmazást, azok a régiójukon belül szabadon járhatnak-kelhetnek. Néhány régióban a boltok is újra kinyithatnak.

A szlovén kormány keddtől enyhít néhány korlátozáson karácsonyig – írja az MTI. A kabinet vasárnap késő este, a gazdasági ágazat képviselőivel folytatott tárgyalások után döntött így.

Az egész ország területén részlegesen újraindítják a közösségi közlekedést, kinyithatnak az autómosók, a virágüzletek, a vegytisztítók, valamint a fodrász- és szépségszalonok. A 12 közül négy régióban, ahol jobb a járványhelyzet, kinyithatnak a ruházati, cipő- és sportboltok. Ezekben a régiókban felfüggesztik a lakhelyelhagyási tilalmat is azok számára, akik a telefonjukra letöltik a Covid-19 alkalmazást. Ők elhagyhatják a járást vagy a várost, ahol bejelentett vagy ideiglenes lakcímük van, de a régiót nem. Az éjszakai, este kilenc órától reggel hatig tartó kijárási tilalmat azonban továbbra is be kell tartani az egész ország területén.

A karácsonykor és szilveszterkor érvényben lévő rendelkezésekről csütörtökön dönt a kormány.

Szerdán újabb 44 beteg hunyt el Szlovéniában, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 2107-re emelkedett. A diagnosztizált betegek közül 208-an intenzív osztályon vannak. A pozitív tesztek aránya továbbra is magas, 25,67 százalék.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt egy nap alatt 65-en haltak bele a betegségbe. A kórházban ápoltak közül 284-en vannak lélegeztetőgépen. Hétfőtől az ország egész területén online oktatásra álltak át a középiskolák, és több megyében az általános iskolák is.

Legnépszerűbb cikkeink