Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

A koronavírus sem győzheti le a fényt

Létrehozva:

Egy 22 éves hagyományt lehetetlenített el idén a koronavírus-járvány: az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) szervezésében 1998 óta minden évben a Nyugati téren rendezett hanukaünnepség keretében gyújtották meg a menóra első gyertyáját. Idén azonban a korlátozások miatt a fény ünnepe is az online térbe költözött.

Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija az otthonából élőben közvetített eseményen felidézte a hanuka eredetét. Mint mondta, egy csodára emlékeznek ilyenkor: több mint 2000 évvel ezelőtt egy maréknyi makkabeus szabadságharcos legyőzte az ókori Izraelt elfoglaló szír-görög hadsereget. A csodával felérő diadal után megtisztították a templomot a megszállók bálványaitól, majd meggyújtották a menórát, amelyhez viszont mindössze egy napra elegendő olaj állt rendelkezésre. És ekkor történt meg az újabb csoda: az elsőnek meggyújtott gyertya egy helyett nyolc napon át égett, éppen annyi ideig, amíg el nem készült az új olaj a többi gyertya meggyújtásához.

Köves a történtekből a cselekvést emelte ki, azt, hogy a makkabeusok nem vártak semmiféle égi csodára, hanem megtették, amit kell, ezáltal maguk lettek a csoda létrehozói. Ebből a rabbi a mai napig érvényes következtetést vont le: nem várni kell a csodára, hanem megcselekedni azt.

Áder János ünnepi köszöntőjében a menóra kilencedik ágára, az úgynevezett szolgagyertyára utalva arra szólított fel, hogy az ünnepek alatt gondoljunk azokra, akik a járvány idején is szolgálnak, életeket mentenek és ápolják a betegeket.

Yacov Hadas-Handelsman, Izrael állam budapesti nagykövete rámutatott, hogy a hanuka fénye a makkabeusok fényes győzelmére emlékeztet, a fény pedig egyben a tudás is, amely felülkerekedik a sötétségen.

Karácsony Gergely arról beszélt, hogy a hanuka Budapest ünnepe is. Reményét fejezte ki, hogy a járvány elmúltával lehetőségünk lesz felismerni és megbecsülni az élet apró, hétköznapi csodáit, és jobban fogunk vigyázni a környezetünkre és egymásra is.

Erdő Péter bíboros, az Esztergom-Budapesti főegyházmegye érseke szerint nem tűnt el Európából a zsidó-keresztény örökség, mint mondta, az örökkévaló képes arra, hogy a hitből és a szeretetből új fényt csiholjon.

Fabinyi Tamás evangélikus püspök úgy vélekedett, hogy a sötétség akkor ér véget, amikor meglátjuk egymásban a testvérünket.

Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház Dunamelléki egyházkerületének püspöke szerint a mindenható csodákkal vesz bennünket körbe, a hanukát a csoda és a béke ünnepének nevezte.

Legnépszerűbb cikkeink