Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

Az egész USA-ban legalizálják a marihuánát

Létrehozva:

Képünk illusztráció/Fotó: Miloslav Hamřík/Pixabay

A törvényt a demokraták támogatták, de a republikánus képviselők megosztottak voltak.

Az Egyesült Államok demokrata többségű képviselőháza megszavazta a marihuána szövetségi szintű legalizálását, egyszersmind szövetségi jövedéki adót vetett ki a kereskedelmére -írja az Euronews.

A törvényt a demokraták támogatták, de a republikánus képviselők megosztottak voltak.

Matt Gaetz floridai republikánus képviselő elmondása szerint azért szavazta meg a törvényt, mert szerinte a szövetségi kormány egy emberöltőnyi időn át hazudott a marihuánáról. „Egy teljes generációt – különösen annak fekete és barna bőrű tagjait – büntettek börtönnel olyan dolgokért, amiért egyáltalán nem lett volna szabad bezárni senkit” – mondta.

Greg Murphy észak-karolinai republikánus képviselő szerint azonban a marihuána kapudrog, ezért újabb és sokkal veszélyesebb drogok használatához vezet. „Igen, a fű hozhat adóbevételeket, de milyen áron? Akkor a kokaint is legalizáljuk?” – mondta.

Eddig ötvenből 15 amerikai állam engedélyezte a kannabisztartalmú pszichoaktív szerek rekreációs célú használatát, 36 államban pedig az orvosi célú használat volt megengedett.

A 2020-as választásokon több államban is egyértelműen jutalmazták a választók a marihuánát dekriminalizáló intézkedéseket, függetlenül attól, hogy jellemzően a demokraták vagy a republikánusok felé hajlik az adott állam.

Legnépszerűbb cikkeink