Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Rádiósugarak okozhatták a havannai szindrómát

Létrehozva:

Korábban több amerikai és kanadai, Kubában szolgáló diplomatának lettek rejtélyes tünetei.

A havannai szindróma első hivatalos magyarázata szerint „irányított”, pulzáló rádiósugarak okozhatták a diplomaták tüneteit – számolt be az amerikai tudományos akadémia jelentéséről a The Guardian, szemlézte a Hvg.

A Kubában szolgáló amerikai és kanadai nagykövetség személyzete 2016-ban kezdett el egészségügyi problémákról beszámolni: ezek között volt a hallásromlás, beszédproblémák, orrvérzés és más, megmagyarázhatatlan tünetek.

Korábban a szúnyogirtószereket és a hangos tücsköket sem zárták ki a tüneteket kiváltó okok közül.

Idén októberben Mike Pompeo, az amerikai külügyminiszter jelentette be, hogy „jelentős amerikai kormányzati forrásokat” fordítanak arra, hogy kutassák a szindrómát és annak okait – írják.

Bár a kutatók azt nem tudták pontosan meghatározni, honnan is eredhet a tüneteket és a szindrómát okozó energia, arra kitértek, hogy „nyugati és szovjet tanulmányok is évtizedekre visszamenőleg megerősítik, hogy milyen körülmények okozzák a lehetséges mechanizmusokat”.

A jelentés szerint pszichológiai és társadalmi tényezők is szerepet játszhattak a havannai szindrómában, azonban azok nem magyarázzák az „akutan fellépő, hirtelen jelentkező, szokatlan tüneteket és jeleket”.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy bár további vizsgálatokra lenne szükség, nem zárhatják ki, hogy újfajta eszközökkel okozzanak kárt egymásnak a politikai szereplők.

A jelentés készítésében közreműködő bizottság tagjai aggodalmukat fejezték ki, hogy esetleg más, tengerentúlon szolgáló amerikaiak körében is felbukkanhatnak új esetek – írják.

Legnépszerűbb cikkeink