Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Kendert tessék!

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: Jeffrey Rotman / Biosphoto via AFP

Legalizálhatják a marihuána fogyasztását, és államilag szabályozott kereskedelmi rendszert alakíthatnak ki Németországban. A lépés egy európai trendbe illeszkedik – olvasható Vámosi Ágoston a friss 168 Óra hetilapban megjelent Kenderreform című írásában.

A német kormány egyik első döntése alapján törvényes lehet a marihuána értékesítése az országban. A döntés beleillik a progresszív programba, emellett pedig több milliárd euró pluszbevételt jelenthet az államkasszának. Tiszta, minőségi szert ígérnek, amelyet külön engedéllyel rendelkező üzletek árulhatnak: ez hasonlónak tűnik, mint Magyarországon a nemzeti dohányboltok rendszere. A reklámok feltételeit viszont szigorítják, és nemcsak a marihuána, hanem az alkohol- és a dohánytermékek esetében is.

Ezzel a változtatással a rendőrség és az igazságügy válláról is egy nagy teher omlik le. Évente több százezer eljárás indul kis mennyiségű cannabis birtoklásáért. Ráadásul így nem kell többé Törökországból vagy Marokkóból csempészni az ültetéshez, neveléshez szükséges magokat és eszközöket, a német állami kenderültetvények pedig sok új munkahelyet teremthetnek: összesen 27 ezret egy novemberben publikált kutatás szerint.

A költségvetéshez azt is érdemes hozzászámítani, hogy ha Németországban legális körülmények között lehet marihuánát fogyasztani, az hatással lehet a hollandiai turizmusra is: az oda igyekvők egy része inkább Németországot választhatja, ami jelentős bevétellel járhat.

A Scholz-kormány döntése forradalminak tűnhet, de Uruguayban és Kanadában már kialakult egy marihuánaértékesítési rendszer. (Mexikóban is döntött a legfelsőbb bíróság a legális  marihuánakereskedelemről, de a jogalkotók még húzzák-halasztják a folyamatot.) Az Egyesült Államok több államában szintén legalizálták a kereskedelmet. 

A szociáldemokraták azt ígérik, négy évvel a hatályba lépés után megvizsgálják, milyen hatással járt a legalizáció. Kérdés, hogy ezalatt elindul-e a dominóeffektus Európában, felbátorítja-e a németek döntése a kisebb, reformokra törekvő országokat.

Magyarországon egyelőre még az orvosok sem írhatnak fel THC-tartalmú gyógyszereket, ez egyértelműen szembemegy az EU-tagállamok mai trendjével. A magyar kormány az EU közös, orvosi cannabisszal kapcsolatos állásfoglalásában sem vett részt, emiatt pedig kötelezettségszegési eljárás indult Magyarországgal szemben. Könnyen lehet, hogy a drogpolitika is egy jelképes ellenállás lesz az uniós vezetéssel szemben, hiszen a tagállamok többsége, beleértve Németországot, már évek óta alkalmazza az orvosi cannabist.

A Bundestag akár már 2022-ben elfogadja a törvényjavaslat pontos szövegét, de még bőven maradt egyezkednivaló. Például az Egyesült Államokban a legalizációval együtt a THC-tartalmú üdítőitalok, az inhalálásra szánt kivonatok, olajok is a piacra kerültek, amelyeknek az egészségügyi kockázatairól keveset tudunk. A vállalkozók csak a Bundestag jóváhagyása után jelentkezhetnek a forgalmazásra, tehát még egyáltalán nem biztos, hogy jövőre egységes nemzeti kenderboltokkal találkozhatunk Berlin vagy München utcáin. A politikai akadály azonban elhárult. A teljes cikket a 168 Óra hetilap legfrissebb számában olvashatja.

Legnépszerűbb cikkeink