Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Magyarország

Tovább romlott a levegőminőség a Sajó völgyében

Létrehozva:

Három településen veszélyes, négyben pedig egészségtelen a levegő a szálló por koncentrációja miatt. 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ szerint a magas szállópor-koncentráció miatt veszélyes a levegő minősége a Sajó-völgy településein: Kazincbarcikán, Putnokon és Sajószentpéteren. Négy településen – Miskolcon, Nyíregyházán, Salgótarjánban és Tökölön – egészségtelennek számít a levegő.

Emellett további tizennégy településen – köztük Budapesten – kifogásolt a levegőminőség az NNK levegőhigiénés értékelése alapján.

Kiemelték: veszélyes levegőminőség esetén a gyermekek, a várandós kismamák, az idősek, a krónikus légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedők kerüljék a szabadban történő tartózkodást, töltsék idejüket beltéren.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy rossz levegőminőség esetén a légzőszervi betegségben szenvedők tünetei súlyosbodhatnak. Ebben az esetben az érintettektől azt kérik, forduljanak orvoshoz, és javasolják, hogy mindig legyen kéznél a készenléti gyógyszer (például inhalátor).

A meteorológiai előrejelzés alapján az ország keleti, észak-keleti országrészében nem várható javulás, a szálló por koncentrációja továbbra is magas marad – tették hozzá.

Az NNK azt is megjegyezte, hogy a levegőminőség alakulását jelentősen befolyásolja a meteorológiai helyzet és a földrajzi elhelyezkedés, azonban a légszennyezés mérséklésével mindenki tehet a helyzet javításáért.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink