Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

ENSZ: Tömeges elszegényedéshez vezethet a járvány hosszú távon

Létrehozva:

A bécsi ENSZ-negyed

A koronavírus-járvány hosszú távú hatásai miatt 2030-ra meghaladhatja az egymilliárdot a mélyszegénységben élő emberek száma a világon – írta csütörtökön nyilvánosságra hozott tanulmányában az ENSZ Fejlesztési Programja (UNDP).

A jelentés három lehetséges forgatókönyvet vázol: a legrosszabb esetben – egy elhúzódó gazdasági válság és lassú kilábalás esetén – 207 millióval nőhet a mélyszegénységben élők száma a következő évtizedben.

A Nemzetközi Valutaalap növekedési kilátásain és a jelenlegi halálozási adatokon nyugvó alapforgatókönyv 44 milliós növekedéssel számol.

A legoptimistább verzió szerint akár meg is fordítható a jelenlegi trend. A megfelelő befektetésekkel – jóléti programok, zöld gazdaság, digitalizáció, jó kormányzás – túlszárnyalható a világ járvány előtti fejlődési pályája, és akár 146 millióval csökkenthető a mélyszegénységben élők száma.

„A koronavírus-járvány fordulópont, és a most hozott vezetői döntések nagyon különböző irányokba vihetik a világot” – hívta fel a figyelmet közleményében Achim Steiner, a Fejlesztési Program munkatársa.

„Itt a lehetőség, hogy olyan tevékenységekbe fektessünk a következő évtizedben, amelyek nemcsak segítenek kilábalni az embereknek a Covid-19-ből, de teljesen új fejlődési pályára helyezik a bolygót és lakosságát, egy tisztességesebb, rugalmasabb és zöldebb jövő felé” – tette hozzá.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink