Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

2008 óta nem irtották ilyen ütemben az esőerdőt Brazíliában

Létrehozva:

Tavaly augusztus és idén július között olyan nagymértékű volt az erdőirtás az Amazonas-medence brazíliai részén, hogy arra 2008 óta nem volt példa – közölte hétfőn a brazil tudományos és technológiai minisztérium űr- és légkörkutatási intézete (INPE), amelynek feladata az esőerdők állapotának figyelemmel kísérése.

Egy év alatt több mint 11 ezer négyzetkilométernyi – vagyis naponta 4340 futballpályányi – esőerdőt vágtak ki. A megelőző egy évhez viszonyítva ez 9,5 százalékos növekedés – tette hozzá az INPE.

Az amazóniai esőerdőt a térség más országaiban is pusztítják, például Kolumbiában, ahol fegyveres bandák elűzik a védett területekről az erdőőröket – közölte korábban a Természetvédelmi Világalap (WWF).

Jaír Bolsonaro brazil elnök Amazóniára elsősorban mint kiaknázatlan gazdasági potenciálra tekint, és támogatja, hogy belőle minél nagyobb területet vonjanak be a mezőgazdasági művelésbe, a bányászatba és az energiatermelésbe. Rendszeresen visszautasítja környezetvédelmi politikájának nemzetközi bírálatát, mint a belügyekbe való beavatkozást.

„Bolsonaro kormányának fejlesztési politikája visszatérés a múlthoz, nem érdeke a brazil társadalom nagy részének, és ellene hat azoknak az erőfeszítéseknek, amelyek a klímaváltozás lassítására irányulnak” – jelentette ki Cristiane Mazzetti, a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet illetékese.

(MTI) 

Legnépszerűbb cikkeink