Connect with us
Nemzeti konzultáció

Nagyvilág

Ezrek tüntettek Bolsonaro elnök ellen Brazíliában

Létrehozva:

Fotó: Gustavo Lima / Câmara dos Deputados

Rio de Janeiróban, Sao Paulóban és tucatnyi más brazil városban tartottak autóstüntetést. 

Ezrek vonultak vasárnap Brazíliában Jair Bolsonaro elnök alkotmányos felelősségre vonását és elmozdítását (impeachment) követelve a koronavírus járvány rossz kezelése miatt.

Rio de Janeiróban, Sao Paulóban és tucatnyi más brazil városban tartottak autóstüntetést. A megmozdulásokon részt vevő autósok dudáltak, míg a gyalogosan érkező tüntetők azt skandálták, hogy Bolsonaro “tűnjön el”.

Szombaton baloldali csoportok, vasárnap pedig az elnököt egykor támogató konzervatív erők szerveztek megmozdulásokat.

“Amikor Bolsonaro színre lépett, érdekesnek tűnt a javaslatai miatt, de a jelenlegi járványügyi helyzet borzalmas” – mondta a 66 éves Meg Fernandes, a vasárnapi tüntetés egyik résztvevője. Mint mondta, számára különösen az volt riasztó, hogy az északi Manaus városában várólista van az intenzívosztályokon és a kórházak hiányt szenvednek orvosi oxigénből.

“Azért követeljük Bolsonaro felmentését, mert nem pusztán bűncselekményt követett el, hanem amiatt, ahogy a járványt kezelte. Pénzt költött hatástalan orvosságokra, ahelyett, hogy a vakcinákba és oxigénbe ruházott volna be” – jelentette ki  Tiago Sussekind joghallgató, aki a szombati Rio de Janeró-i tüntetésen vett részt.

Politikai elemzők szerint ugyanakkor kevésbé valószínű az elnök elmozdítása impeachmenttel.

Augusto Aras brazil főügyész egyébként szombaton kezdeményezte a Legfelsőbb Bíróságon vizsgálat megindítását Eduardo Pazuello egészségügyi miniszterrel szemben az Amazonas állam székhelyén, Manausban kialakult egészségügyi válság miatt. Aras egy kormányzati dokumentumra hivatkozva azt állította, hogy a minisztérium már január 8-án tudott a lélegeztetőgépekhez szükséges oxigén hiányáról Manausban, de csak január 12-én intézkedett további készletek beszerzéséről.

A Datafolha intézet közvélemény-kutatási eredménye szerint jelentősen lecsökkent Jair Bolsonaro támogatottsága alig több mint egy hónap alatt, főleg a koronavírus elleni tömeges oltás késése miatt, de a többség ennek ellenére nem akarja, hogy emiatt alkotmányosan felelősségre vonják és elmozdítsák őt hivatalából.

A koronavírusnak már 216 ezer halálos áldozata van a több mint 210 millió lakosú országban, ami a második legnagyobb halálozási szám a világon az Egyesült Államok után. A regisztrált fertőzöttek számát tekintve Brazília 8,8 millióval a harmadik az Egyesült Államok és India után. Hivatalosan hétfőn megkezdték a lakosság tömeges oltását, de oltóanyag hiánya miatt ez elakadt, ráadásul nagyon rossz időpontban, mert elkezdődött a járvány második hulláma, és Brazíliában is megjelent a vírus egy fertőzőbb változata. A lakosság egyre ingerültebb emiatt.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink