Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Nem megy a kukába, táska lesz belőle

Létrehozva:

Fotó: RePityke

Hobbiból indult, mára vállalkozás lett az újrahasznosított táskákból. Amellett hogy környezetbarát megoldás, teljesen egyedi termékek készülnek a sértetlen, de kukába szánt anyagokból.

Kimaradt bútorkárpitokból, bőrből, nadrágokból, ingekből, vagy lakástextil-hulladékokból készül az újrahasznosított táska. Éppen abból, ami kéznél van, ezért két egyforma darab sosem születik.

„Ezeket az anyagokat mind másodkézből, másodfelhasználásból kapjuk, tulajdonképpen összegyűjtjük őket kárpitos műhelyből, korábbi vásárlóktól, ismerősöktől, bárki leadhatja nálunk azokat az anyagokat, amik alkalmasak egy táska elkészítésére” – mondta Baktai Dorottya, a RePityke vállalkozás egyik alapítója. A tervezést, a textilek válogatását és a varrást is ő csinálja társával, Németh Katalinnal. Hozzájuk most csatlakozott egy varrónő is, aki abban segít, hogy a kiválogatott, kiszabott és bizonyos fokig összevarrt anyagokat kész táskává alakítja.

„Vannak kész táskáink, amit egy az egyben mi tervezünk, de van nálunk egy olyan opció is, hogy a vásárló bejön a műhelybe és saját maga válogat az anyagok és színek között, majd az ő elképzelései alapján készítjük el az adott táskát. A koronavírus miatt most félig-meddig mi is hazaköltöztünk, de azért a műhelyben is ott vagyunk a vásárlóknak” – mondta Dorottya.

Baktai Dorottya és Németh Kati a műhelyükben / Fotó: RePityke

Fontos azonban, hogy milyen anyagok kerülnek a műhelybe, ugyanis például egy pamut anyagból nem lehet még táskabelsőt sem csinálni, mert nyúlik. Figyelembe kell venni azt is, hogy mit mivel párosítanak, ha túl vastag az anyag, akkor hol kell kikönnyíteni, hogy a táska jól álljon és jól nézzen ki. Ugyanez igaz akkor is, ha túl vékony, olyankor azt kell figyelembe venni, hogy miképp lehet merevíteni. Ezek mind fontosak ahhoz, hogy a táska tartós, és valóban táskaformájú legyen.

A kész termékekből kimaradt anyagok sem vesznek kárba, azokból kisebb termékeket, például tolltartókat készítenek, vagy – amíg a koronavírus-járvány nem lépett az életünkbe – workshopokon a „tanítványok” hasznosították újra saját táskákhoz. A pandémia miatt viszont ezek elmaradnak, ahogy sok minden más is, ezért nehéz helyzetbe került sokak mellett a RePityke is.

Fotó: RePityke

„A karácsony előtti vásárokat is lefújták a vírus miatt, amit természetesen megértünk, viszont enélkül nehezebb eljutni a vásárlókhoz, főleg az olyan pici, két személyes vállalkozásnak, mint amilyenek mi vagyunk. Most inkább azok a vásárlók jönnek a műhelyünkbe, akikkel korábban egyeztettünk, de egyedi táskák után is vannak érdeklődők. Sajnos elmondhatjuk, hogy a pandémia visszavett az érdeklődésből nálunk is.”

Legnépszerűbb cikkeink