Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Magyarország

Volner János nem érti, mi a probléma a választási törvénnyel kapcsolatos javaslatával

Létrehozva:

A HVG megkérdezte, milyen megfontolásból szeretné az összesen tíz taggal rendelkező, külön indulást tervező párt elnöke, hogy 71 jelölt kelljen az országos listához? 

Meglepő módosító indítványt támogatott a választási törvénnyel kapcsolatban a Fidesz az igazságügyi bizottságban: nem ők nyújtották be, hanem a korábban Jobbikból és Mi Hazánkból ismert Volner János. Ha a parlament megszavazza a javaslatot, 2022-ben csak azok a pártok állíthatnak országos listát, amelyek legalább 14 megyében és a fővárosban minimum 71 egyéni választókerületben önállóan állítanak jelöltet – írja a HVG.

A kormány eredeti javaslata kilenc megyében és 50 egyéni jelölttel engedte volna meg a jelöltállítást, ezt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azzal magyarázta, hogy így ki tudják szűrni a kamupártokat. Szerinte az ellenzék pedig már döntött az együttműködésről: mindenki az egységes baloldal része. Arra nem válaszolt, miért nem a Fidesz nyújtotta be a módosítót, de szerinte úgyis mindig megkapja a kormánypárt, hogy nem támogat ellenzéki javaslatokat.

Volner ezt azzal egészítette ki, hogy a helyzetet is egyértelművé teszi az emberek számára, ha csak egy ellenzéki lista lesz.

A politikus javaslatának furcsasága, hogy első ránézésre saját, a Facebookon jelenleg 75 kedveléssel rendelkező pártjának, a Volner Pártnak is keresztbe tesz. Azt ugyanis elsőre nehéz elképzelni, hogy szereznének 71 jelöltet úgy, hogy Volner elmondása szerint senkivel sem fognak összeállni.

Ennek ellenére úgy tűnik, Volner nem érzi úgy, hogy gond lehetne a 2022-es esélyeivel:

„Minden okunk megvan arra, hogy az általunk létrehozott polgári centrum sikerességében biztosak legyünk. A Medián legutóbbi felmérése alapján a választók több mint kétharmada ismer” – mondta a hvg.hu-nak Volner János, aki szerint nagyon jó esély van rá, hogy a választáson sem a Fidesz, sem az összefogás nem tud parlamenti többséget szerezni, ezért Volner Párt lesz a mérleg nyelve.

A párt főleg civil jelöltekben gondolkozik, mivel a tagságot sem tervezik túl hamar bővíteni, 2022-ben pedig elvtelen alkuk nélküli ellenzéki pártként akarnak működni.

Legnépszerűbb cikkeink