Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Éjjel benyújtott törvényjavaslat rúghat újabbat az ellenzékbe

Létrehozva:

Az igazságügyi miniszter az ATV-ben / Fotó: Varga Judit/Facebook

„Pártlistát az a párt állíthat, amely – legalább kilenc megyében és a fővárosban – legalább ötven egyéni választókerületben önállóan jelöltet állított” – ez áll abban a törvényjavaslatban, amit tegnap éjjel 23:59-kor nyújtottak be a parlamentben.

Semjén Zsolt általánosügyi miniszterelnök-helyettes volt a benyújtója, Varga Judit igazságügyi miniszter pedig az előadója a tegnap éjjeli „Egyes választási tárgyú törvények módosításáról” szóló törvényjavaslatnak – írja a 444.hu. A Magyar Közlöny, amely tájékoztat a legújabb korlátozásokról, szintén tegnap éjjel jelent meg, másfél órával a korlátozások életbelépése előtt.

Ezzel a kormány ellehetetlenítené az ellenzéki pártok közös jelöltállítását. A javaslat alapján, ha az ellenzéki pártok nem akarnak egymás jelöltjeire jelöltet indítani, rákényszerülnek a közös listaállításra. A pártlista bejutási küszöbe három vagy több párt közös listaállítása esetén már 15 százalék.

Varga Judit a kamupártokkal szembeni fellépéssel indokolta a törvénymódosítást, a cél, hogy „csak valós társadalmi támogatottságú pártok állíthassanak országos listát”. Az elmúlt választásokon valóban több kamupártnak is sikerült országos listát állítania, ám ennek oka aligha az volt, hogy csak 27 körzetben kellett egyéni jelöltet állítaniuk ehhez.

Dr. Mátyás Ferenc, a Momentum ferencvárosi önkormányzati képviselője így kommentálta az esetet:

Facebook

No Description

 

Legnépszerűbb cikkeink