Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Biden egyesítené a megosztott Amerikát

Létrehozva:

Szombat délután biztossá vált: Joe Biden az Egyesült Államok 46. elnöke. Trump több államban is jogi úton támadja az eredményt, egyelőre nem sok sikerrel. A szavazatok újraszámlálása viszont hetekig is eltarthat.

Folytatódik a maratoni szavazatszámlálás az Egyesült Államokban, de a győztest már kihirdették: Joe Biden vezeti a következő négy évben az országot. A demokrata jelölt nevadai és pennsylvaniai győzelmével behozhatatlan előnyre tett szert, a világ országainak vezetői pedig sorra gratuláltak neki. Orbán Viktor és Áder János vasárnap délelőtt küldték el gratulációikat a megválasztott elnöknek, aki január 20-án léphet hivatalba.

„Találkozunk a bíróságon!”

Az egyik legszorosabb államban, Pennsylvaniában Trumpnak annyit sikerült elérnie, hogy a választás napja után beérkező levélszavazatokat már ne számolják bele az összesített eredménybe. Az álláson viszont nem változtat, hiszen Pennsylvaniában eddig is elkülönítették a november 3. után beérkező borítékokat, és a részeredményekhez sem adták hozzá. Ha Trumpnak sikerül elérnie, hogy több államban is újraszámolják a szavazatokat, akkor viszont akár hetekig is elhúzódhat a jogi procedúra.

A georgiai államtitkár, Brad Raffensperger már korábban elmondta: a szoros eredmény miatt újra fogják számolni a szavazatokat. Biden alig több mint 10 ezer szavazattal vezet az államban, de továbbra sem teljes a feldolgozottság.

Biden már pénteki beszédében elmondta: nem várhat arra, hogy a „munka elvégzi önmagát”. Emlékeztetett arra, hogy négy államban vezet, és ha ez így marad, több mint 300 elektori szavazattal, fölényesen fogja megnyerni az elnökválasztást. Erre továbbra is megvan az esélye, hiszen Arizonában és Georgiában is vezet, és már csak a szavazatok 1-3 százalékát kell átszámolni.

A Bidenre érkezett közel 75 millió szavazat már most rekordnak számít, és az összesített részvétel is több mint százéves rekord közelében volt. Kamala Harris alelnökjelölttel közösen már közegészségügyi és gazdasági szakértőkkel is tárgyaltak. „A járvány országszerte egyre aggasztóbb méreteket ölt, az esetszámok robbanásszerűen növekednek. Akár elérhetjük a napi 200 ezer új fertőzöttet is” – mondta Biden.

Múlt héten már átlépte a 125 ezret a napi fertőzöttek száma az Egyesült Államokban, ami korábban nem fordult elő. A szenátusban továbbra is kiegyenlített a demokraták és a republikánusok küzdelme, a képviselőházban viszont az látszik, hogy a demokratáknak ugyan megmarad a többsége, de jelentősen szűkül.

Vámosi Ágoston

Legnépszerűbb cikkeink