Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Kiemelt hírek

Biden–Putyin csúcstalálkozó?

Létrehozva:

Fotó: Jim Watson és Grigorij Dukor

Joe Biden amerikai elnök „elvileg” megállapodott abban, hogy csúcstalálkozót tart Vlagyimir Putyin orosz elnökkel az ukrajnai válság megoldásának érdekében – írja a BBC.

A Fehér Ház közölte, hogy a Franciaország által javasolt tárgyalásokra csak akkor kerülhet sor, ha Oroszország nem támadja meg szomszédját.

Amerikai tisztviselők a hírszerzések alapján arra következtetnek, hogy Oroszország kész katonai műveletet indítani. Moszkva továbbra is tagadja ezeket a vádakat.

A találkozóról szóló javaslatot az Elysée palota jelentette be miután Emmanuel Macron és Vladimir Putin csaknem 3 órán át egyeztetett telefonon. Macron hivatala közölte, hogy a lehetséges csúcstalálkozó részleteit Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter csütörtöki találkozóján vitatják meg.

Az ukrajnai konfliktus élesedése miatt folytatja közös hadgyakorlatát Oroszország és Belarusz. Az eredetileg 10 naposra tervezett, Szövetségi Eltökéltség 2022 nevű hadgyakorlat vasárnap ért volna véget. A katonai erődemonstráció folytatása nem nyerte el az európai vezetők tetszését.

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint Oroszország olyan méretű háborút tervezhet Ukrajnában, amilyenre Európában 1945 óta nem volt példa. Johnson a BBC brit közszolgálati televízió politikai magazinműsorának adott interjút. Szerinte nincs mit szépíteni – a hírszerzési adatok is erre utalnak – az invázió valós veszély. Hozzátette, hogy ezeknek a terveknek a végrehajtása bizonyos értelemben már meg is kezdődött.

„Nem ajánlgathatunk folyton olajágat, miközben Oroszország rakétateszteket hajt végre és katonákat vonultat fel. Hölgyeim és uraim, egy dolog biztos: ha folytatódik a katonai agresszió, akkor kemény szankciókkal fogunk válaszolni, amely komoly árat kell, hogy jelentsen Oroszországnak. De legyünk őszinték. Ez Európának is komoly árat jelent majd” – fogalmazott Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a Müncheni Biztonságpolitikai Fórumon.

Közben már több tízezren menekültek el Ukrajnából. Főként a kelet-ukrajnai régiót hagyják el az emberek, mert a saját bőrükön érzik a háború közelségét.

Legnépszerűbb cikkeink