Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Fehér Ház: nincs előrelépés

Létrehozva:

Forrás: Fehér Ház / Twitter

Szombaton késő este a Fehér Ház egy fotót tett közzé a közösségi médiában, amelyen Biden és tanácsadói láthatóak a marylandi Camp Davidben, ahol azért gyűltek össze, hogy megvitassák az Ukrajnával szembeni „folyamatos orosz agresszív lépéseket”.

Az elnök megerősítette, hogy „ha Oroszország tovább támadja Ukrajnát, gyors és szigorú válaszokat fognak adni” – áll a Fehér Ház posztjában.

Egy amerikai tisztviselő a Fox Newsnak azt mondta, „mélyen aggasztóak” azok a hírek, amelyek szerint Oroszország Moszkva-barát kormányzatra cserélné a jelenlegi kijevi kormányt, vélhetően Jevgenyij Murajev volt ukrán törvényhozó lehet esélyes jelölt. Előtte a brit külügyminisztérium egy hírszerzési értékelésen alapuló, de bizonyítékként nem szolgáló információt nyilvánosságra hozott: szerintük az orosz terv előkészítés alatt van. „Az orosz kormány egy oroszbarát vezetőt akar beiktatni Kijevben, miközben azt fontolgatja, hogy megszállja és elfoglalja Ukrajnát” – nyilatkozta a londoni szóvivő. Nagy-Britannia a napokban páncéltörő fegyvereket küldött Ukrajnának, hogy segítse az országot egy esetleges orosz támadás elleni védekezésben. Pénteken az orosz és az amerikai diplomácia vezetője Genfben tárgyalt azzal a céllal, hogy csökkentsék az ukrán határ közelében végrehajtott orosz csapatösszevonás óta megnövekedett feszültséget. Antony Blinken arra kérte Moszkvát, bizonyítsa be, hogy nem kívánja megtámadni szomszédját, és vonja vissza az ukrán határ közelébe felvonultatott csaknem százezer orosz katonát.

„Oroszország soha, sehol, egyetlenegyszer sem fenyegette meg hivatalos képviselőin keresztül az ukrán népet” – mondta Szergej Lavrov, „hisztériának” nevezve a nyugati államok álláspontját. Ursula Von Der Leyen kijelentette: „az Oroszország által is aláírt helsinki záróokmány és a Párizsi Charta az európai biztonságot megalapozó alapelvei továbbra is érvényben maradnak, ha a helyzet romlik, ha további támadások érik Ukrajna területi integritását, akkor masszív gazdasági és pénzügyi szankciókkal fogunk válaszolni” – mondta az Európai Bizottság elnöke.

Euronews / PH

Legnépszerűbb cikkeink