Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

Spanyolországban 1,3 százalékkal nőtt a munkanélküliség októberben

Pesti Hírlap

Létrehozva:

Képünk illusztráció / Forrás: Pixabay

Spanyolországban 1,3 százalékkal, mintegy 50 ezerrel nőtt a munkanélküliség októberben az előző hónaphoz viszonyítva – közölte a spanyol munkaügyi minisztérium szerdán.

A jelentés szerint a munkaügyi központokban regisztrált munkanélküliek száma meghaladta a 3,8 milliót, ami csaknem 650 ezerrel több, mint tavaly októberben.

A munkanélküliség legnagyobb mértékben, 31 ezerrel a szolgáltatói szektorban emelkedett, területi bontásban pedig a dél-spanyolországi Andalúziában, ahol több mint 9500-zal növekedett az állástalanok száma.

Spanyolországban azután ugrott meg a munkanélküliség, hogy a koronavírus-járvány miatt március második felében bevezették a lakhelyelhagyási korlátozásokkal járó szükségállapotot. Számos termelőágazat ideiglenesen leállt, három hónapra bezártak a vendéglátóhelyek, a szállodák és az üzletek többsége is.

A dél-európai országban március óta mindössze júliusban és szeptemberben csökkent a munkanélküliség.

A szaktárca tájékoztatása szerint idén októberben a foglalkoztatás 0,6 százalékkal, mintegy 114 ezerrel nőtt, a foglalkoztatottak száma pedig közelít a 19 millióhoz. Tavaly októberhez képest viszont 440 ezerrel kevesebben dolgoznak.

A munkanélküliségi rátát a tavalyi 13,8 százalék után 17,1 százalékra becsüli idén a spanyol kormány. Reményei szerint 2021-ben ez 16,9 százalékra mérséklődhet, míg az Európai Unió helyreállítási alapjából várható segítség felhasználásával akár 16,3 százalék is lehet.

 

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink